Spiga

Neekologiški interneto žaidimai

Šiandien per pietus atsiverčiau vietinį "15 min" ir perskaičiau, kad vienas internetinio žaidimo (pvz., Second Life) veikėjas (avatar) sunaudoja maždaug tiep pat energijos, kiek ir realus žmogus. Na čia dabar, pagalvojau. Paieškojau internete irgi tikrai: Philip Rosedale, Linden Lab vadovas skundžiasi, kad jiems vos užtenka energijos 4000 serverių pamaitinti. Anot jo, kad vienu metu veikia nuo 10000 iki 15000 veikėjų.
Atlikus paprastus aritmetinius veiksmus paaiškėjo, kad vienas avataras sunaudoja apie 1,752 kWh.
Pasaulyje vidutiniškai žmogus sunaudoja 2,436 kWh per metus (Išsivysčiusiose šalyse - 7,702 kWh, besivystančiose - 1,015 kWh, o pvz., Brazilijoje sunaudojama apie 1,884 kWh per metus žmogui). Taigi, vienas avataras - kaip vienas brazilas.

Šaltinis

4 komentarai (-ų):

Mindaugas

2008 m. kovo 7 d. 15:06

Brač, tik dabar pamačiau, kad Nichlas Carr šį straipsnį parašė 2006 m. gruodį. Tapau žiopla žurnalistų auka :-(.

Beje, spėju, kad per tuos metus su viršum Second Life žaidėjų gerokai pagausėjo.

Dovydas Sankauskas

2008 m. kovo 7 d. 20:58

Būtų įdomiau paskaičiuoti ir palyginti ne kiek žmogus sunaudoja energijos naudodamas prietaisus, o kiek sunaudoja energijos, kad gyventų, t.y. pats.

Paskaičiuosiu savo galią ir sunaudotą energiją. Skaičiuoklėje http://dovydas.sankauskas.lt/wiki/index.php?title=Energijos_ir_k%C5%ABno_mas%C4%97s_indekso_skai%C4%8Diuokl%C4%97 nurodau savo ūgį ir svorį. Gaunu, kad per dieną sunaudoju 2750 kcal. Konvertuoju į džiaulius: 11 495 kJ per 24h. Gaunu 133 J per 1 sekundę arba, kitaip tariant, 133 vatai. Toks mano galingumas. Per valandą naudodamas energiją 133 W galia sunaudoju 479 kWh energijos. Per metus bus 4194 MW (megavatai)! Tai maždaug tiek, kiek 2,4 mln. elektroninių avatarų!

Mindaugas

2008 m. kovo 8 d. 01:33

Dovydai, įvėlei loginę klaidą. Tu nenaudoji elektros energijos, o valgai. Geriau ir avatarai valgytų, bet ne - jie naudoja elektrą.

Dovydas Sankauskas

2008 m. kovo 8 d. 02:15

Klaidos nėra. Aš skaičiavau tiesiog energiją – nesvarbu ar tai elektros, ar branduolinė, ar virškinimo energija. Energijos prigimtis čia nesvarbi. Visų rūšių energija matuojama džauliais, galia – vatais, energijos sunaudojimas – kilovatvalandėmis.

Energijos sunaudojimą, išreikštą kilovatvalandėmis, galima palyginti nepriklausomai nuo energijos prigimties – ar energija pagaminta suskaidžius žarnyne molekules, ar krentant užtvankos vandeniui, ar skylant branduoliams, ar degant malkoms.

Savo komentare norėjau parodyti, koks didžiulis skirtumas tarp žmogaus gyvybei reikalingos energijos ir avataro „gyvybei“ reikalingos energijos. Tas skirtumas gavosi toks: žmogaus poreikiai už avataro poreikius didesni 2,4 mln. kartų!

Ir netikėtai sau pačiam priėjau prie išvados, kad gyvybė Žemėje yra tiesiog neįtikėtinas reiškinys. Jai palaikyti reikia šitiek daug energijos! Ir dar viena išvada: virškinimas yra labai efektyvus būdas energijai gaminti.