Spiga

Geriausi visų laikų filmai. Dvi svarios nuomonės

"Prisiminiau", kodėl pradėjau šį tinklaraštį - filmai :-)
Man visada patiko visokie šimtukai ir tūkstantukai. Filmų taip pat. Prieš imdamas į rankas kokį bent gali pasitikrint. Tegul jis bus ir tūkstantasis, bet bent jau ne 99997 iš šimtų tūkstančių. Noriu palyginti du svariausius sąrašus: kino mėgėjų ir žiūrovų - IMDb bei kino profesionalų ir kritikų - They Shoot Pictures, Don't They? (TSPDT). Keliuose artimiausiuose įrašuose pamėginsiu tuodu sąrašus apžvelgti ir apibendrinti.
Palyginimo rezultatai neįtikėtini. Pradėsiu nuo šešetuko atrinktųjų (todėl, kad vienas filmas patenka į abu šešetukus).









IMDb šešetukasTSPDT šešetukas


IMDbTSTDPFilmasTSTDPIMDbFilmas


16The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972; JAV)124Citizen Kane (Orson Welles, 1941; JAV)


2506!The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994; JAV)240Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958; JAV)


317The Godfather Part II (Francis Ford Coppola; 1974; JAV)3n/dLa règle du jeu (The Rules of the Game, Jean Renoir, 1939; Prancūzija)


4187Il buono, il brutto, il cattivo (The Good, the Bad and the Ugly, Sergio Leone, 1966; Italija-Ispanija)4782001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968; JAV)


5175Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994; JAV)51558½ (Federico Fellini, 1963; Italija)


6210Schindler's List (Steven Spielberg, 1993, JAV)16The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972; JAV)

Paprastų mirtingųjų (tarp jų ir jūsų nuolankus tarnas) ir kritikų skoniai stipriai skiriasi. Sutariama tik dėl Krikštatėvio, kurį tuomet reikėtų vadinti geriausiu visų laikų filmu (kritikai, nepamirškite - menas liaudžiai!). Prieš savaitę gal ketvirtą kartą su malonumu pažiūrėjau Krikštatėvį. Dabar jau atkreipiau dėmesį į filmavimo ypatumus. Visos scenos, kur nors kiek daugiau žmonių, nufilmuotos taip realistiškai, kad kvepia dokumentika. Vestuvių scena - apskritai režisieriaus ir operatoriaus šedevras.
Turiu pripažinti, kad nemačiau penkių pirmų filmų iš kritikų sąrašo (jau blogo pradžioje minėjau, kad kinu rimčiau susidomėjau vos prieš porą metų). Iš IMDb nemačiau tik Gero, blogo ir bjauraus. Pilietį Keiną bandžiau žiūrėti prieš porą metų, bet kadangi gavau tik diską su proncūziškais subtitrais, pasijutau nesuprantąs gal trečdalio filmo. Nusispjoviau ir išjungiau. Beje, jutube radau visą filmą, kurį čia ir įdėjau pageidaujantiems.

Citizen Kane


Suintrigavo prancūzų filmas Žaidimo taisyklės. Jo visai nėra IMDb 250-tuke, tačiau balsais jam paskirta 8.1 balo, kas filmui garantuoja tarp 130 ir 166 vietos geriausiųjų sąraše. Tik va balsuotojų per mažai (apie 5100), kad jį ten įtrauktų. Reikės susirasti.
Kitas nustebinęs vertinimas - The Shawshank Redemption (nežinau, net kaip išverst - Šošanko saitai?). Filmas žiūrovu vertinimu konkuruoja su Krikštatėviu (pernai kurį laiką jis buvo pirmas), o kritikai jam skyrė 506! vietą. Ar čia dėl to, kad jame vaidina nuolatinis gerietis Morgan Freeman? Aš į penketuką šio filmo nerašyčiau, yra geresnių, tačiau bent jau į mano penkiasdešimtuką jis tikrai patektų.
Tam kartui užteks. Trūkstamus filmus pažadu pažiūrėt :)

10 komentarai (-ų):

septyni

2008 m. kovo 1 d. 13:59

Hehe, su IMDB vertinimais tai ten įdomiai. http://www.imdb.com/title/tt0462499/ kūl, ane? Man tai kūl.
Apskritai, dauguma užsienio filmų nukenčia dėl holivūdščinos. Pvz., iš Tarkovskio filmų į topą gal tik Stalkeris patenka, o tai jau nesąmonė.

vicko

2008 m. kovo 1 d. 21:11

Prie ko čia tie "saitai"?

Mindaugas

2008 m. kovo 2 d. 00:48

Vytautui,
tie saitai ir man nepatinka, čia amazones programėlė, kuri neva suranda pavadinimus tekste ir prie ju prilipdo linkus. Bet suranda tai tikrai be ryšio. Reiks man ją mest iš čia.
Trumpuliams: Nesupratau apie Rambo. O kaip konkrečiai tie filmai "nukenčia"? Jie yra tokie kokie yra. Ar dėl to, kad jie nepatenka į 250-tuką, nes juos išstumia holivudas? Pagal balsuotojų suteiktus balus visi Tarkovskio filmai galėtų patekti. Bet balsuotojų per mažai, gal po tris tūkstančius, užtat ir nepateko. Nesakau, kad filmai dėl to suprastėja. Jie tiesiog ne tokie žiūrimi. O kodėl jie ne tokie žiūrimi?

Anonimiškas

2008 m. kovo 2 d. 01:08

na, rambo, sitas naujausias - tikrai geras.

Vien efektų prasme ;)

taip tikroviškai taškomų piliečių - niekur nemačiau

Mindaugas

2008 m. kovo 2 d. 02:06

Turbūt ir neisiu į jį. Netraukia. Šiandien kaip tik grįžau iš Coenų naujausio filmo. Irgi, bliamba tikroviškas. Tačiau kažkodėl visai nesinori jo žiūrėti antrą kartą: gal ką pražiopsojau, ar nesupratau.

septyni

2008 m. kovo 2 d. 15:36

Apie Rambo: tai tiesiog pavyzdys, kaip gali būti pervertintas pompastiškas, neoriginalus, be jokios minties, minusinio intelekto koeficiento auditorijai (vietoj galvos popkorną turinčiai) sukurtas filmas, kurį, beje, irgi minusinio IQ savininkas kūrė. :)
Dėl Tarkovskio filmų: ne tokie žiūrimi, nes ne kiekvienam suprast. Bet tai nereiškia, kad žiūrimiausi ir yra geriausi. Ai, nesiplėsiu. :)

Unknown

2008 m. kovo 3 d. 20:44

E, ko tau Kingo, Sosenko Kaleimas nepatiko >:( :D

Mindaugas

2008 m. kovo 4 d. 00:49

Aš gi nesakau, kad man jis nepatiko. Tik nustebau, kad kritikai jam tokią žemą vietą skyrė.

Anonimiškas

2008 m. rugpjūčio 21 d. 18:56

Na aš nepritariu kad Vertigo yra geriausias Hitchcocko filmas... man labiau patiko Rear Window.

Anonimiškas

2010 m. vasario 22 d. 09:15

http://markonzo.edu http://aviary.com/artists/Zyprexa http://www.hugthecloud.com/profiles/blogs/aldactone-for-acne http://riderx.info/members/aricept-5mg-aricept-generic.aspx http://riderx.info/members/atrovent-inhaler-atrovent-facts.aspx falconi