Spiga

Laimė

Vakar važiavom su sūnum (13 m) iš Liuksemburgo į Lietuvą ir gausiai klausėm muzikos. Labai gausiai. Ir kai išklausėm Metallicos Nothing Else Metters, sūnus pasakė: Man yra du gabalai - šitas ir Aquas de Marco.
Bliamba aš jau maniau, kad jis - prarastoji kartas su visais TCK ir Shuffle. Bet šitie žodžiai mane pribaigė. Net didžiuojuos juo. That's my boy!

Somebody

Nebuvau mirtinas Depechų fanas (na gal tik albumas Songs of Faith and Devotion buvo sukamas ištisai kurį laiką). Šiandien tūkstantąjį (dėl kai kurių priežasčių) kartą prisiminiau DM dainą Somebody. Bet niekada jos nebuvau matęs. Nuėjau į jutūbą ir štai:



Brač, net nemaniau, kad ne Deivas dainuoja.
Paskaičau komentarus. Koks gi aš neoriginalus:

1. this is their most beautiful song. this reminds me of a girl named debbie who i never had the courage to say how i really felt.

2. I agree. It reminds me of my first love.

ir taip toliau.

Bet daina man vis vien nereali.

Video problemos Firefox'e

Pirmai maniau, kad tai laikini sutrikimai, tačiau jau kurį laiką man Firefox'as dažniausiai nerodo video, pvz. iš youtube. Kad ir šiame bloge man pačiam video nesimato. Žiūrint per IE viskas veikia kuo puikiausiai. Gal galit ką patart? Naudoju paskutine Firefox 3.0.4.

Kovo vanduo

Straipsnelį skiriu tiems, kurie MYLI Bossa Nova. Daina - Aquas de Marco (Kovo vandenys). Iki šiol buvau girdėjęs tik pakankamai standartinę versiją, panašią į šią:



Bet prieš keletą dienų iš vieno bičiulio gavau kompaktą atsitiktine tvarka parinktų retesnių ar gražesnių bossa nova'ų. Užsikabinau už vienos: Antonio Jobim ir Elis Regina (sk. Eliš Režyna).

Persirgęs ja, užsikabinau ir už kitos tos pačios dainos versijos: David Byrne ir Marisa Monte. Šioji mane išvis pribloškė: Bossa Nova ir New Wave sintezė (abu reiškia maždaug tą patį lingvistiškai, tačiau ne muzikos pasaulyje).
Pradėjau ieškoti daugiau muzikos su Byrne su Monte. NIEKO! Atrodo, tai buvo proginis įrašas.

Beje, anuos du, jei kas pageidautų, galėčiau atsiųsti. Rašykit į komentarus, bijau dėt nuorodas.

Taigi, beieškodamas Byrne/Monte aptikau nuostabių dalykų, kurie man visą naktį miegot nedavė. Visų pirmiausia: dar pora variantų nuo Jobim ir Regina. Ankstyvesnis - dar iš tų laikų kai šukuosenos ir marškinėliai buvo lygiai taip svarbu kaip ir muzika:



Nedaug skiriasi nuo paties pirmojo pavyzdžio, tiesa? Antrasis jų duetas įrašytas gal po 15-20 metų, man kur kas nuoširdesnis ir tikresnis. Pirmoje dainos dalyje neglai atitraukti akių nuo Elis gestikuliavimo ir mimikos. Antroje dalyje (montažas?) Elis rankoje atsiranda cigaretė. Dainai tai netrukdo, tik padeda. (Iš tiesų Elis mirė nuo perdozavimo, ir jos mirtis buvo nacionalinė nelaimė Brazilijoje.



Dainos branda čia: vėl Elis Regina. Veidas - šventosios. Verkiau:



Jei kam įdomu (kadangi angliška versija iš tikrųjų skiriasi nuo portugališkos. Kadangi pietų ir šiaurės pusrutuliuose kovo vanduo reiškia visai ką kita - apie tai galit pasiskaityti wikipedijoje), čia yra tas pats klipas tik su angliškais tiksliai išverstais subtitrais, tik vaizdas trūkčioja):



Paskutinis variantas, mane sužavėjęs ne mažiau nei Elis, - nepažįstamos merginos iš Čikagos. Ji net ne brazilė ar portugalė. Tačiau kol kas nemačiau nieko geresnio, kas galėtų prilygti Elis:



Gėris dar egzistuoja.

Problemos su Ryanair

Nepasakosiu, kokios nykios yra Ryanair avialinijos, nes vis vien jomis tenka skraidyt.
Bet šiandien turiu problemą. Gal kas galit ką patart? Bandau pasikeisti skrydžio datą. Spaudžiu visus reikalingus mygtukus, įvedu rezervacijos numerį, kredito kortelės numerį. Pasirenku naują skrydžio datą - ir, užuot gavęs naują datą, gaunu tuščią laukelį, kurio net pasirinkt negaliu.
Žodžiu, jei pasirenku tą dieną, kuomet skrydžio nėra, gaunu visą litaniją, kad skrydžio nėra. O jei pasirenku dieną, kai skrydis yra (ir yra bilietų), gaunu tuščią langelį.
Bandžiau skambint telefonu. Išklausiau 2 min reklamos už beveik 4 eurus ir tada man pasiulė skambinti dėl interneto problemų kitu numeriu į Airiją.
Ką daryt, gerbiamieji?

Muzika ir lietuvių liaudies (autentiška) muzika. II dalis

Vakar radau komentarą straipsnio (Muzika ir lietuvių liaudies (autentiška) muzika), parašyto prieš metus. Kadangi jis nuo anonimo, bet keistai asmeniškas. Nutariau jį paskelbti čia ir atsakyti viešai. Taigi, komentaras:

------
Labai juokinga, kai kažkoks dundukas su asmenybės kompleksu, bijantis pakviesti nešokančią parašo straipsnį apie lietuvių folklorą, nors apskritai su juo niekada gyvenime nėra susidūręs ir nieko apie jį nenutuokia. Vuruk, tai ką čia parašei į straispnį yra visiškas absurdas.

Folkloras, folkloro ansambliai ir klubai yra tam tikra kultūrinė terpė, kurioje gyvena labai daug įvairių žmonių. Tai yra subtilios tradicijos, kuriose ne tik gyvenimo pasaulėžiūra, vertybės, bet ir įvairiausios techninės subtilybės: improvizacija, melizmatika, regioniniai balso statymo ypatumai. Tik Žmogus daug laiko su tuo gyvenantis gali autentiškai į folklorą įsijausti. Visą gilų etnokultūrinį judėjimą galima praktiškai priskirti religiniui. Šis kultūrinė terpė turi savo tūkstantmetę etiką, iš kartos į kartą (šimtus o gal tūkstančius) metų perduodamą išmintį lyrinėj ir prozinėj formoj, amatus, menus, šventes su apeigomis. Visi instrumentalistai grodami improvizuoja ir sukuria savo stilių, visi patyrę dainininkai sugeba improvizuoti etninėmis manieromis ir kurti naujas dainas (aišku reikia skirti žanrą nuo kokios kalendorinės apeiginės giesmės ir nuo šiaip dainos)
--------

Atsakau:
Dar juokingiau, kai vadini mane dunduku, bet bijai pasirašyt. Iš pateiktų detalių sprendžiu, kad aš tamstą pažįstu. Gal net labai gerai pažįstu. Bet velniai nematė tų asmeniškumų.

Aš nebijau pakviesti nešokančios. Man tiesiog nesmagu ir nemalonu žiūrėti, kaip per RENGINIUS žmonės prievarta traukiami į ratelius. Rateliai apskritai nėra mano mėgiamas žanras. Man šokis - labiau dviejų sielų kalba. Bet ne apie tai.

Bet kad tamsta neskaitai teksto, tai yra negerai. Aš gi rašiau, kad NESU didelis liaudies muzikos (lm) mėgėjas. Vadinasi ir daug dalykų apie tai nežinau. Bet aš ir nerašiau, kad išmanau. Iškart pasakiau. Tik parašiau savo nuomonę apie TOKIO TIPO koncertus.

Aš bet kokią muziką priimu visu kūnu. Ir šokis man yra dažnu atveju neatsiejama muzikos dalis. Kūnas pats eina šokt. Tik į ratelius pagal komandą neina. Atsiprašau dėl to.

Absoliučiai sutinku su visa tavo antra pastraipa. Net galiu pasakyt, kad man labai patiko, kaip parašyta, širdies įdėta. Bet ar kur nors mano straipsnyje yra koks nors prieštaravimas tamstos tekstui??

Aš esu UŽ autentišką muziką, atliekamą autentiškoje aplinkoje, autentiškomis sąlygomis, o ne kažkokius spektaklius.

Aš nė neneigiau savo straipsnyje jokių folkloro klubų. Manau, kad tokie klubai yra gerai. Mano mylima sesuo (paskelbusi čia puikų straipnį Kompiuteriniai žaidimai ir vaikų piešiniai) moka ir dainuoja šimtus lietuvių liaudies dainų, vaikams seka, o ne skaito pasakas, tyrinėja lietuvių mitologiją. Tačiau jai net nereikia jokių folkloro būrelių. Ji tiesiog tuo gyvena. Ir man tai yra žiauriai gražu.

Man yra gražu, kai žmonės vakarais susirenka padainuoti. Ir dažniausiai atveju jie dainuoja natūraliau nei koks ansamblis per koncertą. Manau, kad ir tamsta taip darai. Ir tai yra gerai. Bet tokie koncertai, po kurio aš parašiau minėtą straipsnį, yra siaubas (išskyrus mano minėtą karo baladę).

Beje, tamsta komentare minejai improvizaciją, šimtametę (tūkstantmetę) etikos tradiciją. Ar tame koncerte buvo nors lašelis to???

Paskaityk Kramtuko, buvusio tame koncerte, komentarą (pats pirmas po pirminio straipsnio). Kadangi tamsta taip gerai pažįsti mane, tai spėju, kad ir tą komentatorių labai gerai pažįsti. Net spėju, kad ji(s) yra labai gera tavo draugė(as).

Ir šiaip, man regis, nei tamsta straipsnį iki galo perskaitei, nei kitus komentarus. Tiesiog šiaip piktumas užėjo.
-------

Dar kartu ir komentatoriui Robertui atsakysiu. Lietuvos ansamblis savotiškai yra gerai. Tai rinkos dėsnis: yra rinka, atsiranda jai ir produktas. Moisejevas pasiūlė tokį produktą (su akrobatikos elementais. Bet kiek jie autentiški?). Tas pats ir Lietuvos ansamblyje. Profesionalumas aukščiausio lygio, bet kiek jam autentikos? Tai yra muzikos verslas.

Gal kas prisimenat gražų lietuvišką XIX a. pab. romansą "Vėl gegužio žiedai". Žinau, su autentika tai neturi nieko bendro. Tai verslas. Bet juk originaliai romansas buvo autentiškas. Kažkada.

Apie ką šitas blogas?

Keista, bet malonu, kad vis dar randu naujų komentarų straipsniui, parašytam veik lygiai prieš metus, 2007 spalio 15: Muzika ir lietuvių liaudies (autentiška) muzika
Bet žvilgtelėjus į Google Analytics, nieko keisto. Google užklausose pagal blogo, randamumą pirmauja šios paieškos: liaudiskos dainos (6,6%) ir karo dainos (2,76%).

Tai apie ką šitas blogas? Jei kas paklaustų, turėčiau sakyti - apie liaudies muziką?

Kadangi paskutinis šio straipsnio komentaras mane suintrigavo, atsakysiu į jį nauju straipsniu (skaityti aukščiau). Ai, ne toks jau čia ir straipsnis :)

Self

Some people can adios everything to get some more money: self-esteem, respect, self-respect, whatever. Actually, there's no limit for that. And you cannot normally fight then, because they would use everything against. They just don't care.

Para machucar meu coração

Tiems, kuriuos nors truputėlaitį užkabina bossa nova, tikrai reiktų paklausyti šito. Viena iš nedaugelio tų labai gražių bossų, sukurta ne Tomo Jobimo. Autorius - Ary Barroso.

New EU language

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the EU rather than German which was the other possibility. As part of the negotiations, Her Majesty's Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5 year phase-in plan that would be known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of the"k". This should klear up konfusion and keyboards kan have 1 letter less.

There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like "fotograf" 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be ekspekted to reach the stage where more komplikated changes are possible. Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent "e"s in the language is disgraseful, and they should go away.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v". During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer. Ze drem vil finali kum tru! And zen ve vil tak over ze world!

Operatyvusis Google Translate

Šiandien patikrinau Google Translate. Faktiškai visos vakar suminėtos klaidos jau ištaisytos.
Liko tik
"i am lithuanian" >> "i am saint"
"vieni in italia" >> "come to australia"
"Litauen" >> "Polen"

Tai kas čia buvo? Gal kas žinot? Neatrodo kaip netyčinės klaidos.

Google Translate... - papildymas

Papildau ankstesnį straipsnį. Viename komentare radau dar įdomesnį pavyzdį:
Parašius "i am lithuanian" ir nurodžius, kad verstų iš lietuvių į anglų, pasiūlomas vertimas "I am saint". Tačiau "I am Lithuanian" verčia į "I am Polish".

Papildyta:
Kitas ne toks įdomus pavyzdys: "lietuviai" >> "Lithuanians", bet "lietuvis" >> "news".

Dar papildyta:
"Litwa" iš lietuvių į anglų verčiama kaip "Lithuania". Normali vertyklė tiesiog nekeičia žodžio, jei jo neturi savo žodyne. Šitą matyt turi.
"Litauen" iš lietuvių į anglų verčiama kaip "Polen". Čia jau ir anglų kalbos žodynas užkabintas, nes tokio žodžio anglų k. nėra.

Kas čia vyksta?

Google Translate lietuviškai..., tpfu - rusiškai

Gal prieš savaitę Google translate pradėjo versti iš keleto naujų kalbų, tarp jų ir iš lietuvių. Kai vakar perskaičiau Kubiko įrašą apie "Lietuva!" verčiamą kaip "Russia!", pamaniau, kad čia kažkieno piktas juokas. Bet po šiandienos Deimantės Dokšaitės straipsnio Internetas lietuvėja, o lietuviai jame virsta rusais Delfyje, supratau, kad vyksta sabotažas.
Ji pateikė daugiau tokio vertimo pavyzdžių:
„Vilnius yra Lietuvos sostinė.“ >> „Riga is the capital of Lithuania.“
„Aš esu Lietuvis“ >> „I am Russian.“
Paskutinis pavyzdys tiesiog užmuša:
„Lietuvos sostinė lenkiškai – Wilno, o lietuviškai mūsų sostinė – Vilnius. Vilniaus mieste gyvena daugiausia lietuvių tautybės gyventojai.“ >> „Polish capital of Lithuania – Wilno, and our Polish capital – Warsaw. Vilnius city is mostly populated by ethnic Russian population.“

Visų pirmiausia, pasakykit man, kam gali šauti į galvą versti tokią ilgą ir nestandartinę frazę, kaip kad paskutinioji? Tiktai tam, kuris žino apie šitokio vertimo egzistavimą. Nesakau, kad Deimantė juo taip vertė. Ją kaip ir mane tokie vertimai pasiekė interneto kanalais. Tačiau, tas kuris tokius pavyzdžius pateikė pirmas (tik kas?), tikrai žino kaip jie atsirado.

Nesu didelis google specialistas, bet kaip supratau, jų vertimo įrankis labai remiasi vartotojų atsiųstais dvikalbiais tekstais. Google tuos tekstus sušeria mašinoms, kurios juos suskaido iki sakinių ir taip papildo vertimo duomenų bazę. Niekas tų tekstų netikrina matyt.

Tad užtenka atsiųsti poilgį normaliai atrodantį tekstą, kuriame būtų "nepastebimai" įterptos tokios lietuvius žeidžiančios frazės, ir po kiek laiko tai patenka į žodyną.

Manau, reikia kuo skubiau šerti Google translate normaliais lietuvių-kitų kalbų vertimais. Kuo anksčiau tai padarysim, tuo greičiau turėsim apynormalų vertimo įrankį.

Pabaigai vienas ne toks žeidžiantis pavyzdys:
"Lietuvių" >> "Lithuanian", bet
"Lietuvių kalba" >> "In English"

16-tukas

Nebaisiai čia kam įdomu, bet pasigirsiu: praėjusį savaitgalį žaidžiau kasmetiniame Liuksemburgo bilijardo mėgėjų asociacijos organizuotame 14.1, arba Straight pool, turnyre. Beje, šį žaidimą geriausiai įamžino Paul Newman filme The Hustler. Rekomenduoju net ir tiems, kas bilijardu nelabai domisi. IMDb - 183 vieta.
Per atrankos susitikimus lemiamą partiją sužaidžiau geriausią gyvenime: 75 taškai per 21 ėjimą, ilgiausias vizitas - 22 rutuliai. Varžovą įveikiau 6-iais taškais. Taigi partija buvo atkakli. Patekau į finalinį 16-tuką. O ten man užpakalį atspardė tokie kaip Jo Graff (praėjusių metų Europos čempionato bronza, pirma Liukso lazda) ir Jean-Luc Colbach (septinta lazda).
Visvien smagu matyti savo pavardę geriausių šešioliktuke. Artėjam prie išsikelto tikslo.

Prancūziškas solidarumas


"Karla, mes gyvenam visai kaip tu. Mus irgi dulkina valstybės galva"

2,5 euro


Šiandien įsigijau 2,5 euro nominalo monetą savo eurų kolekcijai. Portugalija ją išleido 2008 Olimpinių žaidynių proga.
Pasidomėjau kiek labiau ir atradau dar porą keistenybių: 2,5 euro moneta fado muzikai pagerbti bei 1,5 euro moneta prieš skurdą ir socialinę nelygybę. Dar jie turi ir tris 8 eurų numinalo monetas. Fantazijos Portugalijai nestinga :)

Gruzija, mes su tavim.



Gerbiu LT, LV, EE, PL, UA už iniciatyvą. Pamilau ukrainiečius už pastangas įgelti Rusijai net, atrodytų, juokingomis priemonėmis

Tuo tarpu kai kurie aukšto rango švancai daro gėdą prieš visą pasaulį:
"It would be negative for Europe if a sort of coalition against Russia develops, which could happen" if the EU calls an emergency European Council summit on the Ossetia conflict, Frattini said in an interview published by the daily La Stampa.
"We are close to (Russian Prime Minister Vladimir) Putin on that," Frattini added.

Ir dar vienas dalykas: kur visi tie kairieji pacifitai, užtvindantys gatves, kai tik JAV pabando kur nors įsiveržti (net jei ir pelnytai). Šiandien jų nematyti. (iš sonia-belle)

Europos komisijos požiūris į karą Gruzijoje

Karas vyksta jau ketvirtą dieną. Pirmadienį po 12.00 užsukau į Europos Komisijos svetainę. Čia nėra nė menkiausios užuominos apie karą. Nė niekingiausio pareiškimo.



tas pats, deja ir parlamento svetainėje. Vargšai gruzinai.

Pulas, bliam..., t.y. amerikietiškasis bilijardas

Tik dabar patikrinau: pasirodo 2007-2008 metų Liuksemburgo pulo sezoną baigiau 94-oje oficialaus reitingo vietoje. Pagaliau išsiroviau į šimtuką :)
http://www.flab.lu/pool/dossiers/Ranking080531.pdf
Kažin, kiek realu kitą sezoną baigti 70-tuke. Pasakysiu po metų.

Kova su rūkymu



Kadangi negalima reklamuoti cigarečių brand'ų, tiesiog taip parūkykit. Bele ką. :-P

Kas sukūrė pirmą filmą?

Nieko apie tai neišmanau. Ieškojau empiriškai. Atsimenu brolius Lumière. Dar iš vaikystės pamenu jų filmuką apie traukinį atvykstantį į stotį, ir kaip išsigandę žiūrovai bėga iš kino salės (ar tai buvo epizodas iš kažkokio rusiško vesterno?).
Iš tiesų jie buvo pirmieji, rodę filmus "didžiajame" ekrane (1895, kovo 22) ir pirmieji pradėję lupti už tai pinigus (tų pačių metų gruodžio 28). Jie ten rodė dešimt maždaug 46 sekundžių trukmės filmukų.

Sugalvojau štai ką: Kiekvienas IMDb.com filmas turi savo kodą (pvz. tt0230486). Tad į adreso laukelį įrašiau tt0000001 ir radau Carmencita (1984), rež. William K.L. Dickson (tik pažiūrėkit, kiek jis filmų sukūrė!):



O dabar - du seniausi išlikę kino įrašai, du Louis Aimé Augustin Le Prince dviejų sekundžių trukmės "blokbasteriai" (šiems įrašams jau 120 metų!):

Roundhay Garden Scene (1888)


Traffic Crossing Leeds Bridge (1888)


1889 išliko tik viena juosta, kurios įrašo man nepavyko surasti.

1890 - 4 juostos, iš kurių 3 - pirmas amerikietiškas filmas ir pirmasis serialas pasaulyje(eksperimentinis ir viešai nedemonstruotas): Monkeyshines
Radau tik vieną seriją:


1891 - 7 juostos (tarp jų - pirmas sporto reportažas - besiboksuojantys vyrai (neradau), 1892 - 9, 1893 - vėl tik 2, 1894 - 65, 1895 - 82 ir 1896 - 466 juostos. Štai ką reiškė komercinė brolių šviesuolių (Lumière - pranc. šviesa) sėkmė.

Viena gražesnių juostų iš to laikotarpio Émile Reynaud Autour d'une cabine

Filmukas gražus, o vyrai kaip visada pagedę :)

Pabaigai - kaip buvo kuriamas pirmas erotinis filmukas

Kaip nužudyti blogą 2

Pavadinimas ne mano :). Priežastys paprastos: atostogos, Civilizacija IV, kuri tiesiog praryja, reikalingas laikas vėl užsivesti bloginimui. O kai užsivedi, tai atrodo, teks šiek tiek parašyti.

Pirmiausia noriu pasidžiaugti neįtikėtinai pelninga Amazonės bendradarbiavimo sistema. Per keturis mėnesius uždirbau 0,87 GBP. Tuoj galėsiu savo kino verslą pradėt :-)

Prieš keletą dienų užsisakiau ir nekantriai laukiu šių filmų:
2046 / In The Mood For Love (2 Disc Special Edition) - Brangaus žmogaus rekomendacija. Nieko nežinau ir apie režisierių Kar Wai Wong (vieną jo filmą rodė š.m. Kino pavasaryje. Nemačiau).
Ed Wood - Paskaičiau Pinkcity straipsnelį ir užsimojau pažiūrėti Sweeney Todd. Po to dar vienas brangus žmogus geruoju paminėjo Ed Wood ir abejonių nebeliko. Kaip minėjau šio tinklaraščio pradžioje, nesu joks kino specialistas, bet didžiuosius režisierius lyg ir žinau. O va Tim Burton vardas man niekada nebuvo užstrigęs. Nors ir Žirkliarankį mačiau.
A Clockwork Orange (2 Disc Special Edition) - Turiu keletą nukopijuotų Kubricko filmų. Myliu. Prieš pusmetį užmačiau amazonėj, kad greitai pasirodys gražiai išleistas jo filmų rinkinys. O kai pasirodė, tai kaip ir visuose rininiuose - ko nors trūksta, šiuo atveju: 2001: A Space Odyssey, Doctor Strangelove, Barry Lyndon. Tad nutariau susirinkti juos atskirai.
Step Up - Dukters prašymu. Sako, "nerealiai" šoka šiame filme.
Educating Rita - Šilta angliška romantinė komedija, matyta gal prieš 15 metų ir kažkodėl man labai įstrigusi kaip geras filmas. Tiesiog pasiilgau.

Niujorkas


Anokia čia garbė?

Tu esi iš Liuksemburgo, jei... (V (paskutinė) dalis)

74) manai, kad Bin Ladenas yra tik vaikigalis, palyginti su Bommeleeër (vokiškai - čia, angliškai ar kitaip nėra. Bommeleeër per metus 1985-86 Liuksemburgo mieste įvykdė 18 sprogdinimų.)

75) net jei gyvendamas už 30 km nuo Liuksemburgo sakai "Einu į miestą", visi supranta, apie kokį miestą eina kalba.

76) portugalas yra tave yra pavadinęs Luxlait, Luxair ar bet kokiu kitu prekiniu vardu prasidedančiu "Lux..."

77) skundies, kad stipendijos vos užtenka alui.

78) kalbėdamas apie kitus žmones, vadini juos kiaulėmis. (dėl nežinomų priežasčių "kiaulė" (d'Sau)yra tapęs jaunimo žargono dalimi ir taip pavadinti galima beveik kiekvieną net ir teigimame kontekste. Pvz.: "Matei DJ'ų klube vakar? Tas kiaulė buvo nuostabus!")

Viskas.

Kai užsieniečių daugiau nei vietinių

Vakar vietinėj spaudoj perskaičiau, kad Liuksemburgo kunigaikštystėje 2007 metais dirbo 136,299 gyvenantys užsienyje. Iš jų 34,633 - Belgijoje, 31,021 - Vokietijoje, 67,090 - Prancūzijoje. Kaip šaliai, turinčiai 480,222 gyventojus, ar miestui, kuriame gyvena vos 76,420 žmonių (dauguma užsieniečių dirba būtent sostinėje) tai įspūdingas skaičius.
Reikia dar turėti omeny, kad iš visų gyventojų gal tik pusė yra darbingo amžiaus.

Tu esi iš Liuksemburgo, jei... (IV dalis)

Kadangi paskutinius porą ilgų vakarų praleidau su mėgiama Civilizacija IV (po gerų metų pertraukos), tai nieko daugiau, nei pratęst šį sąrašą, neišstenėjau:

61) žmonės, kuriuos matai per TV ar skaitai apie juos laikraščiuose, prisijungia prie tavo Facebook grupių (frype.lt analogas).

62) tu nepažįsti nieko, su kuo neturėtum bendrų draugų.

63) tau nėra geresnio patiekalo nei geras Bouneschlupp, išskyrus gal Paschtéitschen mat Fritten an Zalot (užkepėlė su gruzdintom bulvytėm (fri) ir salotom).

64) o ką jau kalbėti apie Tiuringijos dešreles su gruzdintom bulvytėm ir salotom.

65) būdamas prieš auditoriją, jei nors vienas klausytojas iš 100 yra prancūzas, kalbėsi prancūziškai.

66) jei nors vienas klausytojas iš 100 yra anglas, o 10 - prancūzai, kalbėsi angliškai.

67) kalbų pasirinkimas nepriklauso nuo dalyvaujančių vokiečių skaičiaus.

68) "senas automobilis" reiškia, kad jam jau daugiau kaip 5 metai.

69) tu žinai, kad Liuksemburgo vėliava tikrai LABAI skiriasi nuo Olandijos.

70) šalies ministrus tu vadini vardais.

71) Populiarų tarp liuksemburgiečių kurortą Lloret de Mar kažkodėl vadini 'Lorré del mar'.

72) Spagečius vadini 'pastaschutta'. (it. pasta asciutta - džiovinti makaronai)

73) tu tais pačiais žodžiais sakai 'aš tave myliu' ir 'tu man patinki' (Ech hunn dech gäer).

(jau nedaug beliko :-)

Tu esi iš Liuksemburgo, jei... (III dalis)

Natūralaus dydžio Liuksemburgo žemėlapisIliustracijoje - natūralaus dydžio Liuksemburgo žemėlapis (šaltinis).
41) tu absoliučiai nekenti vokiečių, tačiau nuolat žiūri vokišką televiziją, skaitai vokiškus laikraščius, klausaisi vokiškos muzikos ir žinai, kas vyksta toje šalyje daugiau nei gimtojoje.

42) tu laisvai kalbi bent keturiomis kalbomis, tačiau negali normaliai rašyti savo gimtąja kalba (liuksemburgiečių kalbos gramatika labai jauna ir dar nėra nusistovėjusi).

43) kai kalbiesi su draugais, aplinkiniai mano, kad tu girtas.

44) sakinį "Jūs pirmas, kurį sutikau iš šios šalies" girdi bent kartą per savaitę.

45) manai, kad turėti nuosavą automobilį, net jei tau tik 20, yra visai normalu.

46) kalėdinių pirkinių vyksti į Paryžių, Londoną ar Niujorką.

47) manai, kad mokėti 600 eurų už vieno kambario studiją yra labai pigu.

48) tu pažįsti tave areštuojantį policininką ir tave teisiantį teisėją.

49) išėjęs į miestą visuomet sutinki pažįstamų.

50) daugiau kaip 70% tavo draugų studijuoja teisę arba ekonomiką.

51) tu myli Europą apskritai, bet nekenti kitų Europos tautų.

52) manai, kad normalu, jei mieste daugiau kaip pusė automobilių - su užsieniniais numeriais.

53) manai, tai normalu, kad mokytojai ir socialiniai darbuotojai įperka prabangius namus ir automobilius.

54) tau rūpi, ką apie tave mano kaimynai.

55) tavo sarkaszmas yra ištobulintas.

56) sulaukęs 18-os tu jau esi alkoholikas.

57) pravažiuodamas nedidelę vieno automobilio avariją autostradoje, suvoki, kad tai sukels kamščius visoje šalyje.

58) tu VISADA važiuoji tik išorine žiedo puse, nesvarbu, į kurį išvažiavimą planuoji išsukti.

59) tu iš principo nesinaudoji viešuoju transportu. Jis skirtas moksleiviams ir užsieniečiams.

60) mieliau renkiesi brangų vyną sumaišytą su kola, nei tiesiog pigų vyną.

(dar ne pabaiga)

Neekologiški interneto žaidimai

Šiandien per pietus atsiverčiau vietinį "15 min" ir perskaičiau, kad vienas internetinio žaidimo (pvz., Second Life) veikėjas (avatar) sunaudoja maždaug tiep pat energijos, kiek ir realus žmogus. Na čia dabar, pagalvojau. Paieškojau internete irgi tikrai: Philip Rosedale, Linden Lab vadovas skundžiasi, kad jiems vos užtenka energijos 4000 serverių pamaitinti. Anot jo, kad vienu metu veikia nuo 10000 iki 15000 veikėjų.
Atlikus paprastus aritmetinius veiksmus paaiškėjo, kad vienas avataras sunaudoja apie 1,752 kWh.
Pasaulyje vidutiniškai žmogus sunaudoja 2,436 kWh per metus (Išsivysčiusiose šalyse - 7,702 kWh, besivystančiose - 1,015 kWh, o pvz., Brazilijoje sunaudojama apie 1,884 kWh per metus žmogui). Taigi, vienas avataras - kaip vienas brazilas.

Šaltinis

Tu esi iš Liuksemburgo, jei... (II dalis)

21) manai, kad studijuoti 10 metų ir negauti diplomo yra įprasta.

22) kalbėdamas angliškai neteisingai vartoji present continuous: 'I am coming from Luxembourg.'

23) bent kartą per savaitę pasakai sakinį "Taip, tai tikra šalis, ne vien miestas".

24) tu nepasilenksi pakelti smulkesnės nei 1€ monetos.

25) tu dalyvauji šokių procesijoje Ešternache ne todėl, kad esi religingas, o tam, kad paskui galėtum prisigert.

26) kai kas nors pabėga iš kalėjimo, tavo pirma reakcija: "Vėl?!"

27) žinai, kad nuvažiuoti į Vokietiją, Prancūziją ar Belgiją užtrunka mažiau nei 25 minutes.

28) Tryrą laikai Liuksemburgo miestu.

29) važinėji apsipirkti į Tryrą ir keikies, kad jame per daug liuksemburgiečių.

30) nervinies, kai vokiečiai užkemša vietines degalines.

31) supranti, kad Liuksemburgo universitetas yra daugiau juokas.

32) žinai bent penkis anekdotus apie kvailus belgus.

33) tu nesugebi ištarti nei vokiško "ch", nei angliško "th". Be to, anglų kalboje nematai jokio skirtumo tarp "w" ir "r".

34) kalbėdamas angliškai naudoji artikelius su vardais: "The Tom said...".

35) itališkus žodžius kaip pizzeria, cafeteria kirčiuoji neteisingai, dažniausiai paskutiniame sakinyje.

36) perki mažiausiai vieną mobilujį telefoną per metus (dažniau - du), ir vis dar manai, kad Nokia 3110 yra geriausias visų laikų telefonas.

37) tavo rankos ir kišenės - neišskiriamos.

38) niekini bet kokį kitą gazuotą vandenį, išskyrus Rosport.

39) McDonald sūrainis yra svarbi tavo mitybos dalis.

40) manai, kad Starbucks yra kažkas ypatingo.

Geriausi visų laikų filmai. Dvi svarios nuomonės (II dalis)

Pradėsiu klausimu: Kaip galima pasitikėti įtakingu vadinamu sąrašu, kuriame Karibų jūros piratai užima 9-ą vietą (Transformeriai - 14-ą): movies.yahoo.com.
Dėkui Dievui, IMDb dar nespėjo visiškai apsėsti vaikai ir paaugliai. Tai vis dar gana patikimas šaltinis surasti gerą filmą. Ir dar vienas dalykas, verčiantis mane pasitikėti IMDb skoniu (jei galima taip apibūdinti šimtų tūkstančių žiūrovų skonį) - kritikų nurodyti filmai IMDb reiting užima gana aukštas vietas. Tai dar nėra visai sugadinta vieta. Einam prie sąrašo:










IMDb 7-12 vietos
TSPDT 7-12 vietos


IMDbTSTDPFilmasTSTDPIMDbFilmas


7144One Flew Over the Cuckoo's Nest (Milosz Forman, 1975, JAV)1241The Searchers (John Ford, 1956; JAV)


8332Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (George Lucas, 1980, JAV)8
10Shichinin no samurai / Seven Samurai (Akira Kurosawa, 1954, Japonija)


920
Casablanca (Michael Curtiz, 1942, JAV)9n/dTokyo Story (Yasujiro Ozu, 1953; Japonija)


108Shichinin no samurai / Seven Samurai (Akira Kurosawa, 1954, Japonija)10222Sunrise (F.W. Murnau, 1927, JAV)


11110Star Wars (George Lucas, 1977, JAV)1177Singin' in the Rain (Stanley Donen / Gene Kelly, 1952, JAV)


6n/d. 12-as tarp geriausių XXI a. filmų
The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003, JAV)16Bronenosec Potemkin (Sergei Eisenstein, 1925; Rusija)

Turim dar vieną lyderį - Septyni samurajai. Buvau pasiskolinęs, bet diskas buvo subraižytas, tai pažiūrėjau gal ketvirtį.
Turiu prisipažinti, kad iš kritikų sąrašo nemačiau normaliai nė vieno filmo. Tokio Story IMDb paskyrė lygiai 8 balus, bet pritrūko balsuotojų, kad patektų į sąrašą.
Skrydis virš gegutės lizdo visais laikai buvo kultinis filmas, tad apie jį nieko daugiau nepasakysiu, nebent tai, kad paskui jį buvo sukurtas visai neblogas filmas Girl, Interrupted.
Cha, nemačiau nė vienos Žvaigždžių karų serijos. Kiek mačiau reklaminių filmukų apie jį, nė vienas nesužavėjo. Nujaučiu, kad reklamose būdavo išryškinami vaizdo efektai. O asmeniškai man tai menkiausias faktorius.
Kasablanka - nerealus filmas. Ir turbūt pats seniausias, kuriuo iš tikrųjų mėgaujuos. Žiūrėjau tris kartus ir progai pasitaikius dar pažiūrėčiau. Meilė, politika, atsidavimas tėvynei, kyšininkavimas - jame viskas telpa. O žiūrint pirmą kartą iki paskutinės akimirkos nėra aišku, kuo viskas baigsis. Va čia tai filmas! Ypač gražu, kai tų laikų mada filmuojant Ingrid Bergman apie ją sukuriamas neapsakomas švytėjimas - atkreipkit dėmesį.
Dar viena detalė - prisiminęs Roberto minėtus trisdešimt scenarijų, pamąsčiau, kad nepasakyčiau dabar nė vieno, kuris būtų panašus į Kasablanką.
Robertai, kur tu????

Tu esi iš Liuksemburgo, jei... (I dalis)

Vakar el. paštu mane pasiekė šis juokingas sąrašas. Galbūt aktualesnis ir juokingesnis mums Liuksemburge, tačiau ir tautiečiams geras susipažinti.



1) tavo nacionalinė futbolo rinktinė patenka į pirmus laikraščių puslapius laimėjusi rungtynes. Kartą per dvylika metų.

2) visi didžiuojasi nacionaline futbolo rinktine, kai jie pralaimi Lietuvai 0:1.

3) tu myli ministrą pirmininką, nors balsavai ne už jį.

4) Didžiąją Britaniją vadini Anglija ir nepripažįsti, kad Škotija ar Velsas egzistuoja.

5) manai, kad ponas Bean'as yra linksmas.

6) tu didžiuojies, kai Liuksemburgo žmonės išgarsėja; bet kai jie tampa labai garsūs, nebelaikai jų liuksemburgiečiais.

7) manai, kad Fränk Schleck laimės Tour de France 2008.

8) nuolatos juokauji apie valdininkus, bet galiausiai tampi vienu iš jų.

9) manai, kad vairuotojo pažymėjimas tave daro geriausiu visų laikų vairuotoju.

10) turi važiuoti ne mažiau kaip 180 km/h tik kirtęs Vokietijos sieną.

11) važiuojate didele grupe nuo vieno miesto taško iki kito ir kiekvienas vairuoja savo automobilį. Paskui skundžiatės, kad trūksta parkavimo vietų.

12) užsimanęs žolės, vienai dienai važiuoji į Olandiją.

13) negali užsisakyti raguolio gimtąja kalba (nebent gimtoji - prancūzų).

14) tau patinka grupė Placebo, nors ir žinai, kad Brian Molko tavęs nekenčia. Tikrai.

15) tau galima gerti nuo 16 (nuo š.m. sausio - nuo 18), bet aplinkybės verčia gerti nuo 13.

16) niekuomet negeri užsieninio alaus. Taviškis yra geriausias.

17) į kokį renginį benueitum, visuomet rasi Bofferding kioską.

18) RTL tau neatrodo vokiečių televizija (Radio Télévision Luxembourg).

19) tu niekada neišvažiuosi į užsienį užsidirbti.

20) išvažiavęs į užsienį turi žmonėms aiškinti, kad tavo gimtoji kalba nei prancūzų, nei vokiečių, o liuksemburgiečių. NE, tai ir ne olandų kalba.

Laukite tęsinio.

Kompiuteriniai žaidimai ir vaikų piešiniai

Prieš porą metų 27-iuose Lietuvos darželiuose buvo atliktas tyrimas, parodęs, koks šiuo metu vyrauja ikimokyklinukų požiūris į gamtą ir kas turi įtakos jam susiformuoti. Tyrime dalyvavo:

  • beveik 400 5-7 metų amžiaus vaikų;
  • 30 pedagogų;
  • 126 tėvai.
Tyrimo duomenimis – net 80 proc. vaikų teigiamai vertina pasivaikščiojimą gamtoje. Jie eitų pasivaikščioti net ir esant prastam orui, nors dėl įvairių priežasčių neleistų tėvai.

Tačiau teigimas požiūris į pasivaikščiojimą keičiasi, jei galima rinktis: animacija ar kiemas; kompiuteriniai žaidimai ar kiemas. Animacinius filmus rinktųsi apie 50 proc. vaikų, o kompiuteriniams žaidimams pirmenybę teiktų net 83 proc., t.y. dalis ir tų, kurie net neturi namie kompiuterio. Beveik visi vaikai renkasi nuotykių ar kovų žanrui priskiriamus animacinius filmus, tokius kaip Tomas ir Džeris, Žmogus voras, Pokemonai, Supermergaitės, Drakonų kovos ir pan. Pasakų animacinės versijos ir kita „geroji animacija“ paliktos nuošalyje, juos nurodo tik 43 proc. mergaičių.

Nepuldama įtikinėti, kaip tai neigiamai atsiliepia vaikų psichikai, savęs suvokimui, jų pažintiniams norams, iliustruosiu vienu kitu spontanišku (piešiama be išankstinio aptarimo, kas ir kaip turi būti pavaizduota) vaikų piešiniu. Iš anksto pabrėžiu, kad visi piešiniai – protingų, kai kuriais atžvilgiais - net gabių vaikų.

Daugelio psichologų nuomone - vaiko piešinys atspindi ne tai, ką vaikas mato, bet tai, ką jis žino. Tuo pagrįsta ir teorija, kad vaiko piešinys pereina tam tikras fazes: žmogaus vaizdavimas – nuo galvakojo iki proporcingos žmogaus figūros, medis – nuo pagaliuko su keliais skersiniais brūkšneliais (stuburo fazė) iki kamieno su šakomis ir laja vaizdavimo, o paukščio vaizdavimas vystosi nuo “kiaušinio” su akimis ir sparnais iki tikro paukščio su rūšies požymiais. Dėl tam tikrų individualių vaiko vystymosi ypatybių piešinio raida gali sutrikti, kadangi būna sutrikdyta jo pažinimo raida.

Tyrimo metu visi vaikai gavo vienodą užduotį: “Nupiešk paukštį, medį ir save”. Jie turėjo vienodą popieriaus lapą, vienodą 12 pieštukų rinkinį, bet kai kurie pageidavo rinktis kitas piešimo priemones.

6-7 m. vaikų, žaidžiančių tik kovinius bei nuotykių kompiuterinius žaidimus, piešiniai.


Romanas – 6m. 6 mėn.: “Medis – tas, kur didelis. Paukštis sėdi ant medžio. Aš stoviu ir matau”. Reikėtų atkreipti dėmesį į dideles visų figūrų akis. Anot psichologų, tai rodo kažkokias vaiko baimes.


Mantas - 7 m. Sakoma, kad vaikai identifikuoja save su pamėgtais herojais. Tačiau roboto savybių yra įgavęs ir paukštis. Lėktuvą primena ir žemiau esantis Luko (7 m.) nupieštas paukštis. Ką jau kalbėti apie paties vaiko autoportretą – jis atitinka vos trejų metų vaiko lygį.



Kukluksklano apsiaustu apsigaubęs Rytis nori pasislėpti, rodos, nuo viso pasaulio. Taip jis nuolat ir jaučiasi – visad įsitempęs ir neramus.



Kažkuo panašus ir jo bendraamžio Mariaus ekspromtas.



Baimę, netikrumą, norą išvengti kitų dėmesio rodo ir Aurimo (7 m.) pastangos užtušuoti savo portretą. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad vaikas nenupiešė apatinės kūno dalies, o apie medį ir paukštį pasakė, kad nežino, kaip jie atrodo.



Visi šie vaikai, išskyrus antrąjį, prie kompiuterio praleidžia beveik visą laiką, kai būna namie. Darželyje jie neranda, kuo užsiimti, nuolat skundžiasi, kad jiems nuobodu, nuolat demonstruoja susierzinimą, kai jiems pasiūloma bet kokia veikla, mėginama, kas nors parodyti. O apie kompiuterinius žaidimus šie vaikai gali kalbėtis ištisas valandas.

Reikėtų pakalbėti ir apie baimę, kurią vaiko dūšelėj pasėja ir visos tos laidos, į kurias mes pasineriame, pamiršdami savo atžalas. Juk yra informacija suaugusiems ir yra tai, kas žinotina vaikams.

Raigardas (6 m. ir 6 mėn.) “Tai tėtė paukštis ir sūnus paukštis skrenda pasakyti saulei, kad taip smarkiai nešildytų pro skylę danguje. O tėtės tokie dideli dantys todėl, kad jis bijo.”


Piešiniai vaikų, žaidžiančių kūrybinius ir lavinamuosius kompiuterinius žaidimus

Šie piešiniai nedaug kuo skiriasi nuo tų, kurių autoriai kompiuterinių žaidimų nežaidžia. Skirtumas dažniau tik tas, kad vaiko pasakojimas apie piešinį yra kiek ilgesnis, dažniausiai susijęs su jo patirtais išgyvenimais, jaučiamas vaiko emocinis santykis su tuo, kas piešiama, kalboje atsiranda paukščių ir medžių pavadinimų, Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šiuose piešiniuose daugiau spalvų. O visų figūrų vaizdavimas atitinka vaiko amžių. Žaidimų mėgėjų piešiniai išsiskiria ir dar vienu bruožu – nepaisant metų laikų, beveik visuomet naudojamos tos pačios spalvos. Medžiai, paukščiai, net ir paties vaiko apranga nesiskiria detalėmis, nurodančiomis metų laiką, oro sąlygas. Piešiniai dažniausiai šviesios optimistinės nuotaikos.


Vika - 7 m. 4 mėn.: Nupiešiau labai gražų medelį su daug daug lapų. Aš žiūriu, kaip skrenda paukščiukas.


Arina - 6 m. 10 mėn.: Nupiešiau medį, paukštį ir save. Paukštis gražus spalvotas.


Marija, karkartėmis žaidžianti kūrybinius kompiuterinius žaidimus (7 m.): Nupiešiau tokį beržą, kur daržely auga. Save ir paukščiuką ir žolytę nupiešiau.


Saulė (7 m. ir 3 mėn.): “Čia aš su dideliu kaspinu stoviu prie medžio <...> šakų nėra, - o kam? Ai dar paukščio reikia... Va!” Šios labai egocentriškos “panelės” aistra – kompiuterinis Barbės žaidimas.

Piešiniai vaikų, nežaidžiančių kompiuterinių žaidimų


Miglė. (7 m.): “Dėdė, mačiau, stovėjo mašinos balkone ir su tokiu pjūklu nupjovė šakas. Atskrido varna, žiūri, - šakų nėra”.


Deimilė. (7 m. 6 mėn). Aš pasislėpiau, kad neišbaidyčiau paukščiuko. Jo vaikučiai labai nori valgyti, todėl naktį skraido ir gaudo vabalus.


Rolandas (7 m.): “Nupiešiau tik 2 medžius, bet jų miške labai labai daug, - bijojau paklysti. Grybus rinkau su mama ir mačiau tą ...(pamiršo genio pavadinimą), kur medį su snapu kala”


Violeta (6 m. 4 mėn.): “Kada lyja man labai nepatinka. Medelis su lapais kaip vasarą. Noriu, kad būtų vasara ir būtų šilta ir čiulbėtų paukščiai. Tik saulės nelabai noriu, nes mama sako, kad man nuo saulės alergija”.


Jūris (7 m. ir 2 mėn.): “Čia aš stoviu miške. Labai šviečia saulė. Aš noriu pagauti papūgą. Ir pagavau. Ji pati atskrido man ant peties. Tik tėtė su rankom paėmė.”

Išvados

Tai tik keletas pavyzdžių, iš kurių galite pasidaryti išvadas. Aš jų peržiūrėjau šimtus, tad padėsiu:

Teigiamas kūrybinių bei lavinamųjų TV programų ir kompiuterinių žaidimų poveikis
Plečia akiratį.
  • Suteikia informacijos, kuri sunkiai pasiekiama kitais būdais.
  • Tam tikra dalimi miesto vaikams kompensuoja gamtinės aplinkos trūkumą.
  • Padeda išsivaduoti iš liūdesio, kylančio tamsiuoju metų laiku.
Neigiamas TV programų ir kompiuterinių žaidimų poveikis:
  • Skatina pažintinį tingumą.
  • Sąlygoja vaikų uždarumą, perkeldami prioritetus nuo gamtos prie jos virtualaus vaizdo, taip žlunga vaikų kūrybiškumas pažįstant aplinką, gamtos reiškinius, įžvelgiant gyvojo pasaulio paslaptis ir viską vertinant per savo patirtimi ir išgyvenimais.
  • Nemaža dalis žaidimų kursto agresyvų vaikų elgesį gamtoje ar daro juos visiškai abejingus gamtai ir kt.

Naujas dalyvis

Šiandien pakviečiau seserį parašyt čionai. Kaip ikimokyklinio auklėjimo pedagogė ji turės ką pasakyti daugeliui mūsų rūpimais klausimais. Kas čia turi mažų vaikų??

Gatvės šviesa.* - Naujas tinklaraštis

Ei, ei! Šiandien savo tinklaraštį oficialiai atvėrė ir mano dukra: GatvesSviesa.blogspot.com. Temų ji turi susikaupus daug, tik reikėjo vis pabakint per šoną, kad pradėtų. Ji jau buvo besirengianti išsakyti savo nuomonę įsivaikinimo teisės homoseksualams klausimu, bet kai 'nuobodu' ši tema netyčia išsiplėtojo, nunyko pareiga neatidėlioti. Atsiprašau, tikrai. Bet ji dar turės ką pasakyti ir šiuo klausimu. Ir ne tik šiuo.
Pirmas įrašas kaip pirmas bučinys, oi atsiprašau, laižiakas - nedrąsu gi :-) Linkiu sėkmės ir malonių įspūdžių!

Geriausi visų laikų filmai. Dvi svarios nuomonės

"Prisiminiau", kodėl pradėjau šį tinklaraštį - filmai :-)
Man visada patiko visokie šimtukai ir tūkstantukai. Filmų taip pat. Prieš imdamas į rankas kokį bent gali pasitikrint. Tegul jis bus ir tūkstantasis, bet bent jau ne 99997 iš šimtų tūkstančių. Noriu palyginti du svariausius sąrašus: kino mėgėjų ir žiūrovų - IMDb bei kino profesionalų ir kritikų - They Shoot Pictures, Don't They? (TSPDT). Keliuose artimiausiuose įrašuose pamėginsiu tuodu sąrašus apžvelgti ir apibendrinti.
Palyginimo rezultatai neįtikėtini. Pradėsiu nuo šešetuko atrinktųjų (todėl, kad vienas filmas patenka į abu šešetukus).









IMDb šešetukasTSPDT šešetukas


IMDbTSTDPFilmasTSTDPIMDbFilmas


16The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972; JAV)124Citizen Kane (Orson Welles, 1941; JAV)


2506!The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994; JAV)240Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958; JAV)


317The Godfather Part II (Francis Ford Coppola; 1974; JAV)3n/dLa règle du jeu (The Rules of the Game, Jean Renoir, 1939; Prancūzija)


4187Il buono, il brutto, il cattivo (The Good, the Bad and the Ugly, Sergio Leone, 1966; Italija-Ispanija)4782001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968; JAV)


5175Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994; JAV)51558½ (Federico Fellini, 1963; Italija)


6210Schindler's List (Steven Spielberg, 1993, JAV)16The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972; JAV)

Paprastų mirtingųjų (tarp jų ir jūsų nuolankus tarnas) ir kritikų skoniai stipriai skiriasi. Sutariama tik dėl Krikštatėvio, kurį tuomet reikėtų vadinti geriausiu visų laikų filmu (kritikai, nepamirškite - menas liaudžiai!). Prieš savaitę gal ketvirtą kartą su malonumu pažiūrėjau Krikštatėvį. Dabar jau atkreipiau dėmesį į filmavimo ypatumus. Visos scenos, kur nors kiek daugiau žmonių, nufilmuotos taip realistiškai, kad kvepia dokumentika. Vestuvių scena - apskritai režisieriaus ir operatoriaus šedevras.
Turiu pripažinti, kad nemačiau penkių pirmų filmų iš kritikų sąrašo (jau blogo pradžioje minėjau, kad kinu rimčiau susidomėjau vos prieš porą metų). Iš IMDb nemačiau tik Gero, blogo ir bjauraus. Pilietį Keiną bandžiau žiūrėti prieš porą metų, bet kadangi gavau tik diską su proncūziškais subtitrais, pasijutau nesuprantąs gal trečdalio filmo. Nusispjoviau ir išjungiau. Beje, jutube radau visą filmą, kurį čia ir įdėjau pageidaujantiems.

Citizen Kane


Suintrigavo prancūzų filmas Žaidimo taisyklės. Jo visai nėra IMDb 250-tuke, tačiau balsais jam paskirta 8.1 balo, kas filmui garantuoja tarp 130 ir 166 vietos geriausiųjų sąraše. Tik va balsuotojų per mažai (apie 5100), kad jį ten įtrauktų. Reikės susirasti.
Kitas nustebinęs vertinimas - The Shawshank Redemption (nežinau, net kaip išverst - Šošanko saitai?). Filmas žiūrovu vertinimu konkuruoja su Krikštatėviu (pernai kurį laiką jis buvo pirmas), o kritikai jam skyrė 506! vietą. Ar čia dėl to, kad jame vaidina nuolatinis gerietis Morgan Freeman? Aš į penketuką šio filmo nerašyčiau, yra geresnių, tačiau bent jau į mano penkiasdešimtuką jis tikrai patektų.
Tam kartui užteks. Trūkstamus filmus pažadu pažiūrėt :)

Nereali muzikinė dėžutė



Visai netyčia ieškodamas vieno mažiau žinomo atlikėjo aptikau puikią radijo svetainę Musicovery. Muziką gali rinktis pagal nuotaiką, laikotarpį. Prisiderint susijusią muziką. Sumokėjęs 4 USD, gali sudarinėti mėgiamų ir nemėgiamų dainų sąrašus.
Ideali svetainė norintiems geriau pažinti muzikos sąsajas.
Viena pastaba. Naudojantis Firefox, jei tik svetainės langas nebeaktyvus, muzika nutyla. Su IE veikia puikiai. Keista?

Haiku

To have no errors
Would be life without meaning
No struggle, no joy

Prieš porą savaičių ieškojau gerų haiku tekstų ir netyčia aptikau puslapį, kurį žinojau jau prieš keletą metų. Juokingi ir raminantys haiku, originaliai skirti Sony Vaio kompiuteriuose pakeisti nieko nesakančius Microsoft klaidų pranešimus.
Sony's chairman Asai Tawara said, "We intend to capture the high ground by putting a human, Japanese face on what has been, until now, an operating system that reflects Western cultural hegemony. For example, we have replaced the impersonal and unhelpful Microsoft error messages with our own Japanese haiku poetry."

Kai kurie iš jų iš tikrųjų užkabina kaip tikri haiku eilėraščiai.
Dabar tiesiog nutariau pasiteršti ir sudėti čia labiausiai patikusius "pranešimus", kad turėčiau po ranka. Šaltinis su daugiau pavyzdžių - čia.

Three things are certain:
Death, taxes, and lost data.
Guess which has occurred.
-- David Dixon

I'm sorry, there's -- um --
insufficient -- what's-it-called?
The term eludes me ...
-- Owen Mathews

Printer not ready.
Could be a fatal error.
Have a pen handy?
-- Pat Davis

A file that big?
It might be very useful.
But now it is gone.
-- David J. Liszewski

Errors have occurred.
We won't tell you where or why.
Lazy programmers.
-- Charlie Gibbs

Server's poor response
Not quick enough for browser.
Timed out, plum blossom.
-- Rik Jespersen

Chaos reigns within.
Reflect, repent, and reboot.
Order shall return.
-- Suzie Wagner

Login incorrect.
Only perfect spellers may
enter this system.
-- Jason Axley

wind catches lily
scatt'ring petals to the wind:
segmentation fault
-- Nick Sweeney

ABORTED effort:
Close all that you have.
You ask way too much.
-- Mike Hagler

First snow, then silence.
This thousand dollar screen dies
so beautifully.
-- Simon Firth

With searching comes loss
and the presence of absence:
"My Novel" not found.
-- Howard Korder

The Web site you seek
cannot be located but
endless others exist
-- Joy Rothke

Yesterday it worked
Today it is not working
Windows is like that
-- Margaret Segall

To have no errors
Would be life without meaning
No struggle, no joy
-- Brian M. Porter

You step in the stream,
but the water has moved on.
This page is not here.
-- Cass Whittington

Out of memory.
We wish to hold the whole sky,
But we never will.
-- Francis Heaney

Having been erased,
The document you're seeking
Must now be retyped.
-- Judy Birmingham

Serious error.
All shortcuts have disappeared.
Screen. Mind. Both are blank.
-- Craig Smith

Panacėja SonyEricsson telefonų turėtojams

Visada mylėjau ericssonus. Jau apie 10 metų. Tačiau per paskutinius pora jie mane nuvilia patikimumu. Per trejus metus turiu jau trečią aparatą ir tik todėl kad ankstesnis sustreikuoja. Taip atsitiko ir dabar su šauniai atrodančiu ir rankai mielu W580i, kuriuo naudojuos dar tik šeštą mėnesį. Visai nebeveikia kairys viršutinis mygtukas. Vienam pažįstamui nustojo veikti IR backspace.
Vakar galutinai apsisprendžiau nešt jį į garantinį. Bet pradžioj norėjosi duomenis susikelt į kompiuterį. Išbandžiau keletą komercinių programėlių, tačiau nė viena neatpažino šio modelio. Tada radau besispecializuojančią SE telefonams - FloAt's mobile agent (jų net logotipas kiek panašus). Programa daro viską su visais SE modeliais. Beje, nepavyko normaliai įdiegti stabilaus leidimo. Bet naujesnė beta versija veikia be priekaištų.

Naujoji komunikacija


Isbandau nuotrauku siuntima is telefono tiesiai i dienorasti. Kitiems gal tai iprasta, bet ne man - naujokui.

Homoseksualai ir blogerių bendruomenė (darom pauzę :-)

HS tema neišsemiama. Viena žinutė kaip sniego kamuolys pasirita: komentarai, atsakymai, nauji argumentai... darau pauzę, nes kitaip mano blogas pavirs į HS citadelę, nebeturėsiu laiko niekam kitam. Tik vienas svarbus dalykas: blogeriai - fantastiška liaudis. Kokiam delfyje ar lryte mane už tokius straipsnius būtų gyvą suvalgę. O čia visi kultūringi, argumentuoti - vienas malonumas. Ačiū Andriui, Draugishkam, Dovydui, Edgarui, Edvinui ir vienam anonimui už kompaniją.
Galim diskutuoti šia tema, kiek širdis geidžia, tačiau galutinių atsakymų tikrai nerasim. Laikas išspręs.
A, dar apie laiką. Regis ne taip seniai moterys kovojo dėl teisės dirbti. Jos irgi norėjo būti lygios su vyrais. Ir dabar dar kovoja dėl visiškos lygybės. Ir teisingai.
Tačiau: darbas = pinigai = nepriklausomumas. Kuo daugiau visuomenėje dirbančių moterų, tuo daugiau joje išsiskyrusių šeimų, vienišų motinų. Tai kurgi žiūri šeimos vertybių puoselėtojai? Kol moteriškės nedirbo ir vaikus prižiūrėjo namie, buvo tvirtesnė šeima. Ir visuomenei tai buvo normalu. O kas kovojo dėl moterų teisių dirbti, balsuoti? Gal vyrai?? Kur gi ne. Ir dabar jau visuomenė suvokia, kad visi turi būti lygūs.
Tai kodėl tada nenorim, kad VISI būtų lygūs?

P.S. Baigus rašyti atėjo dar vienas argumentas biologijos mėgėjams. Kažkur girdėjau, kad dar nėra buvę atvejo, kad nykštukų šeimos susilauktų vaikų (gal tai ir dezinformacija, bet nežinau, kur patikrinti). Kažkaip gamta jiems taip sutvarkė. Bet negirdėjau, kad jiems būtų draudžiama tuoktis. Nemanau, kad jiems kur nors būtų draudžiama įsivaikinti, ar kad kokioje šalyje specialiu įstatymu būtų apibrėžta jų teisė įsivaikinti, kas jau iškart rodytų diskriminaciją. Jie tiesiog yra normalūs visuomenės nariai.
Kodėl tada būtinai reikia žinoti, ką žmonės lovoje daro, kad galėtumėm nustatyti jų padėtį visuomenėje? O kaip su gėjais impotentais? Ar jiems jau galima?

Miriam Makeba ir "click" kalba

Neseniai iš draugo portugalo pasiskolinau pakankamai popsinį afrikietišką albumą, kurį jis kažkada atsivežė iš Mozambiko. Bet dainininkės Miriam Makeba daina įstrigo ne tik tuo, kad labai graži, bet ir vadinamąja "click" kalba. Žymiai greitesnę dainos versiją su kalbos paaiškinimais radau jutube, bet neleidžia įterpti, tad eikite čia.

Jau maniau, užteks apie hs, bet reikia stiprų argumentą atremti

Mano pamąstymus apie įsivaikinimo teisę homoseksualioms šeimoms labai svariai pakomentavo Andrius. Atsakyti prireiks atskiro straipsnelio.

Iš viso, nesuprantu, kam reikia stoti į kovą prieš gamtą? Taip, homoseksualumo ir heteroseksualumo atvejų yra gamtoje, čia viskas tvarkoje. Tad tvarkoje ir HS santykiai, tebūnie ir vedybos, negi gaila?

Puiku. Iš tiesų tai net ne biologinis, o teisinis klausimas. Kiekvienas žmogus yra laisvas pasirinkti, su kuo jam gyventi. Gal ten išvis sekso nėra, o vien platoniška meilė - mes juk po miegamuosius nelandžiojam ir negalim pasakyti.

BET. Ar homoseksualų (HS) pora gali susilaukti vaiko? NE. Tai fiziškai neįmanoma. Ir neįmanoma ne dėl ligos (nevaisingumas, per mažas spermatozoidų kiekis, jie per silpni ir t.t.). Žinduoliai ne hermafroditai. Tai kokia teisę HS turi kažką įsivaikinti? JOKIOS. Ir nesvarbu, kad HS šemos gali turėti "aukštą reitingą".

O jei per mažas spermatozoidų kiekis, tai tada galima įsivaikinti? Jei gamta taip nulėmė, tai kodėl turi būti kitaip? Visiškai suprantu, kad net ir nevaisingiems žmonėms motinystės ar tėvystės instinktai vis vien gyvi. Todėl ir galima.

Kodėl šiuo atveju aš aukščiau iškeliu teisę, o ne biologiją? Pateiksiu hipotetinį pavyzdį:
Štai normali heteroseksuali šeima. Bet pvz., vyras nevaisingas. Šeima nutaria kreiptis į vaisingumo kliniką. Po dirbtinio apvaisinimo gimsta kūdikis. Motina po poros metų žūsta autoavarijoj. Vaikas lieka su tėvu, kuris gal net ne giminė tam vaikui. Vyras galiausiai nusprendžia nebeslėpti savo homoseksualumo ir susidraugauja su partneriu (galbūt net jį veda). Ką daryti su vaiku? Ar atimti iš jų ir atiduoti į vaikų namus?

Tolerancija

Paskaitęs Edvino komentarą į Vaikas homoseksualų šeimose nukeliavau į jo tinklaraštį ir ten aptikau šį klipą, kurį norėčiau padėti kuo labiau išreklamuoti. Todėl skelbiu ir čia. Ačiū Edvinai.

Dar apie homoseksualus ir hs šeimas

Vakar nepavyko rasti vieno įstrigusio straipsnio šia tema. Mano nemėgiamo Lietuvos ryto mėgiama interneto autorė Kristina Sabaliauskaitė dar pernai vasarą publikavo straipsnį Gay London. Straipsnis puikus: atviras tiesus ir demokratiškas. Peržvelgiau dabar dar ir komentarus. Pateikiu čia tris simptomiškiausius lietuviškus (neminėsiu pagiriamųjų komentarų, kurių ten irgi buvo nemažai, bet mažuma) Suprantama, kai užkabinta tokia tema - komentarų mūšis neišvengiamas. Bet net ir būdamas heteroseksualus tikrai nenorėčiau susipažinti su su šio komentaro autoriumi. Šlykščiau už šlykščiausią gėjų prostitutą. Jis turbūt tikrai moteris MYLI:

159. USA 23:18 06-04 IP: 72.76.173.102
Tu, londono utele, eik geriau i pediku bara indu plaut, gal uzteks jau tau pist prota apie piderastu indeli. Nx pikina mane tas piderastizmas, issokimai ir visokia kitokia xuinia, nera jau ne vieno lryto numerio, kad nebutu iskeltos iskrypeliu homoku problemos. Tykiai sosinkit vienas kitam bybius ir nieks jusu neklibins, bet ne reikia lysti i akis.

Čia ir slypi esmė: kol du gėjai negalės ramiai nekliudomi ir nesumušti bučiuotis parke ant suolelio, kaip tai daro heteroseksualios porelės, tol jie ir kovos dėl savo teisių. O įsivaizduokit, kad komentaro autorius sukuria šeimą ir sumano įsivaikinti. Jam leidžiama, kadangi jis heteroseksualus. O jei vaikas išaugs homoseksualus - visuomenė juk rizikuoja to vaiko gyvybe. Net jei ir neišaugs hs, mes rizikuojam vaiko sveikata! Kas netiki - tepasižiūri filmą American Beauty.

Kitas komentaras - "o jei tavo vaikas gėjus":

249. dj -> straipsnio autorei 07:57 06-05 IP: 81.7.92.75
p. Kristina Sabaliauskaite Esu isitikines kad tamstos straipnis visiškai kitaip būtų parašytas, jei kurią dieną užtiktumėte savo sūnų namuose su "draugu" , išdarinėjančius visokias analines glamones. Arba dukrą su "drauge" 69 pozoje. Bet kol to nepergyvenote savo kailiu, tai ir rašinėjate visokias tuštybes. O tai ir suprantama -juk jūs iš rašliavų valgote duoną. Homoseksualumą individui nulemia genas. Pakeitus šį geną, musių patinėliai imdavo lįsti prie patelių [turbūt patinėlių, nuobodu pastaba]. Labai mažas procentas tokių individų gamtoje gimsta natūraliai. Kaip ir kiekvienoje gamyboje būna broko. O broką arba naikina arba perdirba. Homoseksualistų atžvilgiu galėtume bent jau neaiškinti kad jie " tokie patys" . NE. JIE BROKAS.


Aš pats turiu tris vaikus. Manot aš nenoriu, kad jie būtų "normalūs"? O jei jie tokie nebus? Ar aš turiu tokį iš namų išvaryti? Žinau apie vieną vaiką (ne mano), kuris dabar yra saviieškos fazėje. Jam ir tėvas ir motina neseniai pasakė: "sužinosim, kad tu gėjus, čia su mumis negyvensi". Žinot, jau geriau jis būtų mano vaikas ir aš kaip nors tai ištverčiau, negu dabar jam gyvent su tokiais tėvais. Beje, o ką komentaro autorė pagalvotų, užtikusį sūnų ar dukrą su priešingos lyties asmeniu išdarinėjančius analines glamones ar 69 pozoje?
Tėvų ir gėjaus vaiko santykiai man gražiausiai papasakoti filme L'homme est une femme comme les autres (Man is a woman; Vyras yra moteris kaip ir kiti). Tėvai trokšte trokšta, kad vaikas (jau paaugęs vyras) būtų "normalus", tačiau nepaisant visko meilė vaikui neblėsta. Tą filmą verta pažiūrėti ir dėl garso takelio.

Paskutinis komentaras - apie gėjus prostitutus:

141. ele 22:47 06-04 IP: 87.0.147.78
nesu pries nusiteikusi, bet karta Zenevoje maciau praeinanti tikriausia geju, puvo apsimoves ruzavas plonas "timpas" panasias i dviratininku, o po jom aiskiai trupikiu nebuvo, nes jo lytis buvo issiryskinus visu "grazumu", eina toks klubus kraipydamas, tiesa sakant vos neapsivemiau. Stai vaiksto toks vidury baltos dienos ir niekas nieko, va praeitu Kauno gatvemis. Manau toks afisavimasis yra blogai ir turetu but baudziami, nezinau ar kada priprasiu pie to.


Ir kas atsitiktų, jei jis praeitų Kauno gatvėmis? Jis net per gatvę nespėtų pereiti sveikas. Juk tai paprastas prostitutas. Tarsi nėra taip šlykščiai apsirengusių moteriškų prostitučių, aptarnaujančių heteroseksualius vyrus. Bet jomis taip smarkiai nesipiktinama.

Ir dar iš asmeninės patirties. Teko su šeima dalyvauti viename nemažame privačiame vakarėlyje, kur visi buvo susirinkę šeimomis. Jau gerokai įnakčiui sėdžiu sau ant sofos koją ant kojos užsikėlęs, žiūriu televizorių, ir prie manęs iš šono prieina pusamžis "dėdė" ir savo tarpukoju įsirėmęs man į atsikišusį kelį pradeda aiškint apie dailę ir meno parodas. Mane kaip elektra nutvilkė, teko pasislinkt, o jis kaip stovėjo taip ir liko stovėt. Dieve mano, žmogus ten irgi dalyvavo su šeima, o pasijutau kabinamas. Taip, jis iš tos senesnės kartos, kuris matyt dėl akių sukūrė šeimą, o gyvena dar ir antrą gyvenimą. Jau geriau jis būtų atėjęs su savo partneriu, va tada ir pasikalbėtumėm apie menus. Brrr.

Vaikas homoseksualų šeimose

Aš turbūt jau visai vėluoju parašyti šia tema, bet akys užkliuvo už Slave straipsnio, kuriame jis mini, jam impulsą davė Pinkcity.
Sutinku su PinkCity ir nesutinku su Slave. Mėginsiu pagrįsti:
1. Homoseksualais ne tampama, o gimstama. Jei žmogus jaučia homoseksualumo (hs) gyslelę savyje, anksčiau ar vėliau jis ją patikrins, kad ir kaip jį spaustum tokiu nebūt. O jei jį spausi tiek, kad jis neturėtų galimybės to patikrint (kai kuriose šalyse vis dar skiriama mirties bausmė už hs, pvz., Saudo Arabijoje, Sudane), ar tas žmogus bus laimingas, jei negalėsw pasijusti savimi.
2. Aš esu prieš gėjų paradus, kuriuose jie vaikšto prakirptom ties užpakaliu kelnėmis. Užpakalis jiems yra lygiai toks pat lyties organas. O lyties organų viešas demonstravimas yra viešosios tvarkos pažeidimas. Tačiau kaip gi vertinti Rio de Janeiro festivalį, kuriame šoka beveik nuogos merginos. Ar tik dėl to, kad dauguma iš jų yra heteroseksulios, tai jau yra gerai? Teisybės dėlei pasakysiu, kad man kaip vyrui tai patinka. Bet kurgi teisybė?
3. Kodėl dauguma žmonių, susipažinę su heteroseksualia pora, pirmiausia galvoja, kas jie per žmonės, o susipažinę su homoseksualia pora, galvoja, kaipgi jie dulkinasi? Ir daugumai tai šlykštu. Kai vyras myli moteriškę per užpakalį tai nešlykštu, o kai vyras vyrą, tai jau šlykštu (atsiprašau už išsireiškimą).

4. Homoseksualai irgi sukuria ilgalaikius santykius kaip ir heteroseksualai. Vedybos tuos santykius dar labiau sustiprina. (Žinome, kad Lietuvoje skyrybų yra maždaug tiek pat kiek ir vedybų. Būtų gerai sužinoti, kiek procentų susituokusiu hs porų išsiskiria (tose šalyse, kur tokia santuoka leidžiama).
5. Atiduodant vaiką į heteroseksualią šeimą visuomet atidžiai tiriama šeimos istorija, kad vaikas nepakliūtų į blogas rankas. Tas pat būtų daroma ir su hs šeimom. Būna, kad net ir tokiose šeimose vaikai išnaudojami (nebūtinai seksualiai). Taip gali atsitikti ir hs šeimoje. Būtent - gali atsitikti; kaip ir paprastoj šeimoj.
6. Ar geriau vaikui augti vaikų namuose be jokios tėvų (globotinių) šilumos, nei hs šeimoje? aš jau nekalbu apie tas natūralias šeimas, kuriose tėvai (patėviai) seksualiai išnaudoja dukras ir sūnus. (statistiškai, tai daugiausia vyrai, bet jie nieko bendro neturi su gėjais - tai pedofilai ir pederastai - būtent jie yra heteroseksualūs)
7. Kadangi gėjais ne tampama o gimstama, negalima sakyti, kad vaikų namuose vaikai tampa gėjais. Tiksliau - jie gauna hs patirties. Tai prievartavimas. nesvarbu ar homo ar heteroseksualus. HS tėvų vaikų orientaciaj nepriklauso nuo tėvų: "there is no scientific evidence that parenting effectiveness is related to parental sexual orientation: lesbian and gay parents are as likely as heterosexual parents to provide supportive and healthy environments for their children…research has shown that the adjustment, development, and psychological well-being of children is unrelated to parental sexual orientation and that the children of lesbian and gay parents are as likely as those of heterosexual parents to flourish…", - sako amerikos psichologų asociacija.
8. Nemanykit, kad hs šeimos įvaikintam vaikui bus lengva. Jį gali lydėti patyčios mokykloje ir gyvenime. Bet tai ne gėjų problema. Reikia sąmoninti visuomenę. Tiesą sakant, patyčios mokykloje lydi ne vien tokius vaikus. :-(
9. Pabaigai keletas pažinčių skelbimų. Nepaisydami to, kas ko ieško, iš skelbimo teksto pamėginkit nuspręsti, kokiai susikūrusiai porai mieliau atiduotumėt kūdikį iš vaikų namų.

Mergina ieško merginos

Mylėti reiškia vieną balsą
Pažint iš tūkstančių kitų,
Pajaust kiekvieno žodžio skalsą
Ir sielos skrydį link žvaigždžių.

Mylėti reiškia vieną žodį
Ir stiklo šukę širdyje.
Karai su savimi neguodė-
Pasaulis skendo ugnyje.

Mylėti reiškia prisileisti
Gyvenimą prie pat sapnų,
Į dangų aitvarą paleisti,
Užkrėst visus šituo jausmu.

Mylėti reiškia atiduoti
Tai, kas priklauso tiktai tau,
Ir amžiais tarp gėlių miegoti,
Kurios atneštos tiktai tau.
jai nori,kad tawe taip myletu ir ne tik taip parasyk:))
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1434)

Vaikinas ieško vaikino

32 metu vyrukas susipazintu su vaikinu ar vyru iki 40 metu.
Esu briunetas, 178 ugio, vidutinio kuno sudejimo.
Ieskau zmogaaus pastoviems santykiams ir draugystei.
Gyvenimas duotas myleti ...
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1031)

Yra pasileidusių ir tarp gėjų:

24 meu vaikinas iesko vyresnio vyro nuo 35 metu seksui Klaipedoje. Esu be kompleksu, tinka daugelis sekso rusiu. Klasiskai ciulpiu. Geriausia susitikti darbo dienomis darbo metu, tavo plote. Esant pageidavimui tinka ir grupinis ar eilute. esu ne prostitutas, svaruma garantuoju. Mano burnyte ir uzpakaliukas laukia taves. Parasyk man butinai susitiksim.
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1365)

Bet tarp heteroseksualių jų irgi netrūksta, patikėkit:

nepraleiskite progos susipazinti su manimi man 20m. esu is kauno bet lietuvoje mazai bunu dyrbu uzsieni. treciadieni vel isvaziuoju susipazinciau su sauniom panelem paplepejimui laiko praleidimui. nesu toks blogas kaip atrodau. as tikiu kad dar niekam nepamaise draugu rato prapletimas tad nedvejokit ir parasykit arba paskambinkit man :)) i sms nelabai megstu atsakineti bet teks i majakus nereguoju. :)) tad paneles paskubekit jeigu ka mano one nikas edsavas tikrai priimsiu visas i draugus.
(http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/mergina-iesko-vaikino/131535/)

ieskau zmogaus kuris butu kartu galetume leisti laisvalaiky lovoje (http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/vaikinas-iesko-merginos/131402/)

nerealiai lelytej reik pagalbos,pinigu..prasau padekite simpatiski vaikinai. (http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/mergina-iesko-vaikino/131455/)

Smėlio pilys

Turbūt vakar reikėjo šitą įdėti :-( Mane visada žavi, kai tokie efemeriški dalykai atliekami taip profesionaliai. Kai ranka perbraukia tai kas nupiešta, taip ir norisi sušukti: ei negadink!

Ajablonai


Vakar užsiregistravau į Blogeriai.net. Bet kažkodėl mano ir dar nemažai žinučių visai pametusios lietuvybę. Gal kas žino, kur čia šuo pakastas ir ką daryti?

Vargai su šablonais

Pagaliau ir nuobodu pasikeitė drabužį iš nuobodaus į kiek įdomesnį. Gerokai privargau rinkdamasis ir tinkindamas (gerai jau, kustomaizindamas :-). Nors savo laiku ir domėjausi css, bet dabar pamačiau, kad jau čia velnias koją nusilaužt gali. Prisiminiau ir vienotokio vargus.

Beje, benaršydamas radau šablonų generatorių. Gal kam tai ir nebus naujiena, bet mane šis iraniečio psicho įrankis sužavėjo. Tik va nepasinaudojau, vienintelės pasirinkties (na gerai jau, opcijos) neturi: kad abi šoninės skiltys būtų vienoje pusėje. Visa kita tiesiog tobulai veikia.

O kadangi visada jaučiau silpnybę css dizainui, tai dar akis paganiau ir CSS Zen darželyje.

Lenktynės su laiku, arba Kiek dar gyvuos DVD

Apie piratavimą prirašyta daug. Kas išgali, tenepiratauja. Bet va pamenu, buvau pas vieną kolegą namie. Lentynose - gal šeši šimtai slim dėžučių plonais viršeliais su tikrai gerais filmais; vienas kompas iš dviejų užimtas filmų pumpavimu iš torrent'ų. Aš, kaip labiau tradicinio auklėjimo, jam ir sakau: paaugs vaikai ir vieną dieną iškilmingai jiems sakysi - vaikai mano, palieku jums savo nukopijuotų filmų kolekciją. ?? Tai gi čia tas pats, kaip atšviestų knygų biblioteką dovanoti, svarbu, kad gražiai susegta ir lapai neišbarstyti būtų! Suprantu tuos, kurie parsisiunčia ką, pažiūri ir ištrina. Bet kam kaupti? Tokia kolekcija džiaugsmo neteikia.
Iš esmės, visai sutinku su Pauliaus straipsniu Stop nekokybiškoms DVD pakuotėms. Ten jis net ne piratinius diskus, o visiškos piguvos dėžutes keikia. Pauliau, turbūt reikia ir tokių dėžučių. Tik va įdomu, koks rinkos segmentas juos perka. Pakankamai uždirbantys ir tikrai vertinantys pirkinį labiau rinksis tikrą originalą. Nevertinantys pirkinio - siųsis iš torrent'ų nepriklausomai nuo to, ar uždirba, ar ne. Tad belieka tik tie, kurie neuždirba ir dar nemoka naudotis torrent'ais.

Šitą straipsnelį išprovokavo Dovydas praėjusio straipsnio komentare klausęs, ar aš nepiratauju. Sakiau, beveik ne. Bet čia pat susimąsčiau. Per gana trumpą laiką stengiuos sukaupti gerų filmų kolekciją. O jei DVD formatas numirs? Kur, bliamba, aš ją kišiu? Šiek tiek nuramino CNET News straipsnis, žadantis kad BlueRay ir HD DVD grotuvai gros ir DVD diskus.

Nesu koks baisinis naujųjų technologijų mylėtojas, nesu matęs nė vieno iš dviejų naujųjų formatų, ir mane šiek tiek pribloškė surastas kokybės palyginimas. Gal kas galite patvirtinti arba paneigti, kad kokybės skirtumas toks milžiniškas?
Čia ne LP plokštelių atvejis. Jos bus visą laiką, nes geresnės garso kokybės dar niekas nesugalvojo.

Gal tokiems filmams kaip Casablanca užtektų ir DVD, o jau Hariui Poteriui reikėtų Blue Ray?

Hmmm. O juk žiūrėjau Poterį ir Žiedų valdovą dvd formatu. Ir visai patiko. Tad galutinis klausimas toks: kas žinote, kada nurs dvd?

Filmai už gerą kainą

Kartais labai sveika pasitikrinti, ką išparduoda Amazonė. Galima rasti gerų filmų, kartais net 'special 2-disc edition' už mažiau nei 20 litų. Tikrai geriau nei piratinė kopija. Sąrašą kurį laiką palaikysiu puslapio dešinėje.

Hugh Grant ir smuikininkas ant stogo

Scena iš Notting Hill. Knygynas. Viljamo pokalbis su pardavėju Martinu:

Martin: Did you know, and this is pretty amazing, but I once saw Ringo Starr.
William: Where was that?
Martin: Kensington High Street. At least I think it was Ringo, um, it could have been that guy from Fiddler on the Roof. You know, Toppy.
William: Topol.
William: Yes... yes that's right, Topol.
William: Mmmhmmm. Actually, Ringo Starr doesn't- doesn't at all look like, uh, Topol.
Martin: Yes, but, he was- he was quite a long way away from me.
William: So it actually could've been neither of them.
Martin: Yes, I suppose, so.
William: It's not really a classic, anecdote, is it?
Martin: Not a classic, no.

Ar tai būtų patinkantis filmas, ar knyga, ar muzika, mane visada užkabina referencijos į kitus kūrinius. Visada norisi kapstyti giliau, atrasti kažką daugiau iš to, ką norėjo pasakyti autorius. Todėl tokiomis rekomendacijomis pasitikiu bene labiausiai.
Prieš porą metų persirgau filmu Notting Hill (kartu su visų laikų geriausiu kalėdiniu filmu Love Actually, toks jau metas buvo). Kelis kartus šį dialogą praleidau pro ausis, nes nežinojau apie ką kalba. Tačiau kai amazonėje netyčia aptikau Fiddler on the Roof, nušvito protas ir iškart nusipirkau. Nepasigailėjau.

Kažkodėl šiandien nuo pat ryto man galvoje skambėjo Tevye (kurį vaidino vienintelis Izraelio aktorius, nuominuotas Oscarui, Topol) dainelė iš Fiddler on the Roof (3 oskarai: kinematografija, muzika ir garso takelis; filmas labiausiai siejamas su Marc Chagal paveikslu Laidotuvės, iš to ir pavadinimas. Nors šitą miuziklą paskutinįkart žiūrėjau jau gal prieš metus, bet įstrigo giliai, tiek šiltas ir geras jis buvo.



Daug kam filmas gali pasirodyti naivus ir paprastas, tačiau toks nėra. O jei nors truputėlį mėgsti žydų muziką ir žydišką humorą - malonumas neapsakomas. Filmo vieta - skurdus žydų kaimelis carinėje Rusijoje. Laikas - 1905 (Rusijoje neramumai, jei kas dar atsimenat, "buržuazinė revoliucija"). Bet iš esmės laikas galėtų būti bet koks - filmo ašis - žmogus, kurio gyvenimo pamatą sudaro tradicija. Tradicijos keičiasi, ir šiam pienininkui nelengva, netgi iki ašarų sunku. Tačiau visą filmą gali žiūrėti tarsi skaitytum žydiškų anekdotų knygelę, juo maloniau, kad tai autentiški anekdotai:

Tevye [Dievui]: I know, I know. We are Your chosen people. But, once in a while, can't You choose someone else?
***
Constable: You're an honest, decent person. Even though you are a Jew.
Tevye: Oh... THANK you, your honor. How often does a man get a compliment like that?
***
Tevye: Thank you, your honor. You are a good man. If I may say so, it's too bad you're not a Jew.
Constable: That's what I like about you, Tevye. You're always joking.
***
Motel [išvarant iš kaimo]: Rabbi, we've been waiting all our lives for the Messiah. Wouldn't now be a good time for Him to come?
Rabbi: We'll have to wait for him someplace else. Meanwhile, let's start packing.
***
Tevye [Dievui]: It may sound like I'm complaining, but I'm not. After all, with Your help, I'm starving to death.
***
Lazar Wolf: How is it going with you, Reb Tevye?
Tevye: How should it go?
Lazar Wolf: You are right.
Tevye: And you?
Lazar Wolf: The same.
Tevye: I'm sorry to hear that.
***
Nachum [prašydamas išmaldos]: Alms for the poor! Alms for the poor!
Lazar Wolf: Her, Nachum, here's one kopeck.
Nachum: One kopeck? Last week, you gave me two kopecks!
Lazar Wolf: I had a bad week.
Nachum: So? If YOU had a bad week, why should I suffer?

Beje, matyt minėtoji citata apie Topolį Notting Hill'e nebuvo atsitiktinė. Paveikslas, kurio kopija kabojo Viljamo kambaryje, ir kurio originalą turėjo Ana Skot - taip pat Marc'o Chagal'o: Nuotaka (La mariée).

O štai ką iš tos dainos padarė Gwen Stefani - Rich Girl (klipo neleidžia įdėt, tai pridedu tik nuorodą). Melodija ir žodžiai liko, o vertybės visiškai pakeistos, nieko neliko :-(