Spiga

Kova su rūkymu



Kadangi negalima reklamuoti cigarečių brand'ų, tiesiog taip parūkykit. Bele ką. :-P

Kas sukūrė pirmą filmą?

Nieko apie tai neišmanau. Ieškojau empiriškai. Atsimenu brolius Lumière. Dar iš vaikystės pamenu jų filmuką apie traukinį atvykstantį į stotį, ir kaip išsigandę žiūrovai bėga iš kino salės (ar tai buvo epizodas iš kažkokio rusiško vesterno?).
Iš tiesų jie buvo pirmieji, rodę filmus "didžiajame" ekrane (1895, kovo 22) ir pirmieji pradėję lupti už tai pinigus (tų pačių metų gruodžio 28). Jie ten rodė dešimt maždaug 46 sekundžių trukmės filmukų.

Sugalvojau štai ką: Kiekvienas IMDb.com filmas turi savo kodą (pvz. tt0230486). Tad į adreso laukelį įrašiau tt0000001 ir radau Carmencita (1984), rež. William K.L. Dickson (tik pažiūrėkit, kiek jis filmų sukūrė!):



O dabar - du seniausi išlikę kino įrašai, du Louis Aimé Augustin Le Prince dviejų sekundžių trukmės "blokbasteriai" (šiems įrašams jau 120 metų!):

Roundhay Garden Scene (1888)


Traffic Crossing Leeds Bridge (1888)


1889 išliko tik viena juosta, kurios įrašo man nepavyko surasti.

1890 - 4 juostos, iš kurių 3 - pirmas amerikietiškas filmas ir pirmasis serialas pasaulyje(eksperimentinis ir viešai nedemonstruotas): Monkeyshines
Radau tik vieną seriją:


1891 - 7 juostos (tarp jų - pirmas sporto reportažas - besiboksuojantys vyrai (neradau), 1892 - 9, 1893 - vėl tik 2, 1894 - 65, 1895 - 82 ir 1896 - 466 juostos. Štai ką reiškė komercinė brolių šviesuolių (Lumière - pranc. šviesa) sėkmė.

Viena gražesnių juostų iš to laikotarpio Émile Reynaud Autour d'une cabine

Filmukas gražus, o vyrai kaip visada pagedę :)

Pabaigai - kaip buvo kuriamas pirmas erotinis filmukas

Kaip nužudyti blogą 2

Pavadinimas ne mano :). Priežastys paprastos: atostogos, Civilizacija IV, kuri tiesiog praryja, reikalingas laikas vėl užsivesti bloginimui. O kai užsivedi, tai atrodo, teks šiek tiek parašyti.

Pirmiausia noriu pasidžiaugti neįtikėtinai pelninga Amazonės bendradarbiavimo sistema. Per keturis mėnesius uždirbau 0,87 GBP. Tuoj galėsiu savo kino verslą pradėt :-)

Prieš keletą dienų užsisakiau ir nekantriai laukiu šių filmų:
2046 / In The Mood For Love (2 Disc Special Edition) - Brangaus žmogaus rekomendacija. Nieko nežinau ir apie režisierių Kar Wai Wong (vieną jo filmą rodė š.m. Kino pavasaryje. Nemačiau).
Ed Wood - Paskaičiau Pinkcity straipsnelį ir užsimojau pažiūrėti Sweeney Todd. Po to dar vienas brangus žmogus geruoju paminėjo Ed Wood ir abejonių nebeliko. Kaip minėjau šio tinklaraščio pradžioje, nesu joks kino specialistas, bet didžiuosius režisierius lyg ir žinau. O va Tim Burton vardas man niekada nebuvo užstrigęs. Nors ir Žirkliarankį mačiau.
A Clockwork Orange (2 Disc Special Edition) - Turiu keletą nukopijuotų Kubricko filmų. Myliu. Prieš pusmetį užmačiau amazonėj, kad greitai pasirodys gražiai išleistas jo filmų rinkinys. O kai pasirodė, tai kaip ir visuose rininiuose - ko nors trūksta, šiuo atveju: 2001: A Space Odyssey, Doctor Strangelove, Barry Lyndon. Tad nutariau susirinkti juos atskirai.
Step Up - Dukters prašymu. Sako, "nerealiai" šoka šiame filme.
Educating Rita - Šilta angliška romantinė komedija, matyta gal prieš 15 metų ir kažkodėl man labai įstrigusi kaip geras filmas. Tiesiog pasiilgau.

Niujorkas


Anokia čia garbė?