Spiga

Nereali muzikinė dėžutė



Visai netyčia ieškodamas vieno mažiau žinomo atlikėjo aptikau puikią radijo svetainę Musicovery. Muziką gali rinktis pagal nuotaiką, laikotarpį. Prisiderint susijusią muziką. Sumokėjęs 4 USD, gali sudarinėti mėgiamų ir nemėgiamų dainų sąrašus.
Ideali svetainė norintiems geriau pažinti muzikos sąsajas.
Viena pastaba. Naudojantis Firefox, jei tik svetainės langas nebeaktyvus, muzika nutyla. Su IE veikia puikiai. Keista?

Haiku

To have no errors
Would be life without meaning
No struggle, no joy

Prieš porą savaičių ieškojau gerų haiku tekstų ir netyčia aptikau puslapį, kurį žinojau jau prieš keletą metų. Juokingi ir raminantys haiku, originaliai skirti Sony Vaio kompiuteriuose pakeisti nieko nesakančius Microsoft klaidų pranešimus.
Sony's chairman Asai Tawara said, "We intend to capture the high ground by putting a human, Japanese face on what has been, until now, an operating system that reflects Western cultural hegemony. For example, we have replaced the impersonal and unhelpful Microsoft error messages with our own Japanese haiku poetry."

Kai kurie iš jų iš tikrųjų užkabina kaip tikri haiku eilėraščiai.
Dabar tiesiog nutariau pasiteršti ir sudėti čia labiausiai patikusius "pranešimus", kad turėčiau po ranka. Šaltinis su daugiau pavyzdžių - čia.

Three things are certain:
Death, taxes, and lost data.
Guess which has occurred.
-- David Dixon

I'm sorry, there's -- um --
insufficient -- what's-it-called?
The term eludes me ...
-- Owen Mathews

Printer not ready.
Could be a fatal error.
Have a pen handy?
-- Pat Davis

A file that big?
It might be very useful.
But now it is gone.
-- David J. Liszewski

Errors have occurred.
We won't tell you where or why.
Lazy programmers.
-- Charlie Gibbs

Server's poor response
Not quick enough for browser.
Timed out, plum blossom.
-- Rik Jespersen

Chaos reigns within.
Reflect, repent, and reboot.
Order shall return.
-- Suzie Wagner

Login incorrect.
Only perfect spellers may
enter this system.
-- Jason Axley

wind catches lily
scatt'ring petals to the wind:
segmentation fault
-- Nick Sweeney

ABORTED effort:
Close all that you have.
You ask way too much.
-- Mike Hagler

First snow, then silence.
This thousand dollar screen dies
so beautifully.
-- Simon Firth

With searching comes loss
and the presence of absence:
"My Novel" not found.
-- Howard Korder

The Web site you seek
cannot be located but
endless others exist
-- Joy Rothke

Yesterday it worked
Today it is not working
Windows is like that
-- Margaret Segall

To have no errors
Would be life without meaning
No struggle, no joy
-- Brian M. Porter

You step in the stream,
but the water has moved on.
This page is not here.
-- Cass Whittington

Out of memory.
We wish to hold the whole sky,
But we never will.
-- Francis Heaney

Having been erased,
The document you're seeking
Must now be retyped.
-- Judy Birmingham

Serious error.
All shortcuts have disappeared.
Screen. Mind. Both are blank.
-- Craig Smith

Panacėja SonyEricsson telefonų turėtojams

Visada mylėjau ericssonus. Jau apie 10 metų. Tačiau per paskutinius pora jie mane nuvilia patikimumu. Per trejus metus turiu jau trečią aparatą ir tik todėl kad ankstesnis sustreikuoja. Taip atsitiko ir dabar su šauniai atrodančiu ir rankai mielu W580i, kuriuo naudojuos dar tik šeštą mėnesį. Visai nebeveikia kairys viršutinis mygtukas. Vienam pažįstamui nustojo veikti IR backspace.
Vakar galutinai apsisprendžiau nešt jį į garantinį. Bet pradžioj norėjosi duomenis susikelt į kompiuterį. Išbandžiau keletą komercinių programėlių, tačiau nė viena neatpažino šio modelio. Tada radau besispecializuojančią SE telefonams - FloAt's mobile agent (jų net logotipas kiek panašus). Programa daro viską su visais SE modeliais. Beje, nepavyko normaliai įdiegti stabilaus leidimo. Bet naujesnė beta versija veikia be priekaištų.

Naujoji komunikacija


Isbandau nuotrauku siuntima is telefono tiesiai i dienorasti. Kitiems gal tai iprasta, bet ne man - naujokui.

Homoseksualai ir blogerių bendruomenė (darom pauzę :-)

HS tema neišsemiama. Viena žinutė kaip sniego kamuolys pasirita: komentarai, atsakymai, nauji argumentai... darau pauzę, nes kitaip mano blogas pavirs į HS citadelę, nebeturėsiu laiko niekam kitam. Tik vienas svarbus dalykas: blogeriai - fantastiška liaudis. Kokiam delfyje ar lryte mane už tokius straipsnius būtų gyvą suvalgę. O čia visi kultūringi, argumentuoti - vienas malonumas. Ačiū Andriui, Draugishkam, Dovydui, Edgarui, Edvinui ir vienam anonimui už kompaniją.
Galim diskutuoti šia tema, kiek širdis geidžia, tačiau galutinių atsakymų tikrai nerasim. Laikas išspręs.
A, dar apie laiką. Regis ne taip seniai moterys kovojo dėl teisės dirbti. Jos irgi norėjo būti lygios su vyrais. Ir dabar dar kovoja dėl visiškos lygybės. Ir teisingai.
Tačiau: darbas = pinigai = nepriklausomumas. Kuo daugiau visuomenėje dirbančių moterų, tuo daugiau joje išsiskyrusių šeimų, vienišų motinų. Tai kurgi žiūri šeimos vertybių puoselėtojai? Kol moteriškės nedirbo ir vaikus prižiūrėjo namie, buvo tvirtesnė šeima. Ir visuomenei tai buvo normalu. O kas kovojo dėl moterų teisių dirbti, balsuoti? Gal vyrai?? Kur gi ne. Ir dabar jau visuomenė suvokia, kad visi turi būti lygūs.
Tai kodėl tada nenorim, kad VISI būtų lygūs?

P.S. Baigus rašyti atėjo dar vienas argumentas biologijos mėgėjams. Kažkur girdėjau, kad dar nėra buvę atvejo, kad nykštukų šeimos susilauktų vaikų (gal tai ir dezinformacija, bet nežinau, kur patikrinti). Kažkaip gamta jiems taip sutvarkė. Bet negirdėjau, kad jiems būtų draudžiama tuoktis. Nemanau, kad jiems kur nors būtų draudžiama įsivaikinti, ar kad kokioje šalyje specialiu įstatymu būtų apibrėžta jų teisė įsivaikinti, kas jau iškart rodytų diskriminaciją. Jie tiesiog yra normalūs visuomenės nariai.
Kodėl tada būtinai reikia žinoti, ką žmonės lovoje daro, kad galėtumėm nustatyti jų padėtį visuomenėje? O kaip su gėjais impotentais? Ar jiems jau galima?

Miriam Makeba ir "click" kalba

Neseniai iš draugo portugalo pasiskolinau pakankamai popsinį afrikietišką albumą, kurį jis kažkada atsivežė iš Mozambiko. Bet dainininkės Miriam Makeba daina įstrigo ne tik tuo, kad labai graži, bet ir vadinamąja "click" kalba. Žymiai greitesnę dainos versiją su kalbos paaiškinimais radau jutube, bet neleidžia įterpti, tad eikite čia.

Jau maniau, užteks apie hs, bet reikia stiprų argumentą atremti

Mano pamąstymus apie įsivaikinimo teisę homoseksualioms šeimoms labai svariai pakomentavo Andrius. Atsakyti prireiks atskiro straipsnelio.

Iš viso, nesuprantu, kam reikia stoti į kovą prieš gamtą? Taip, homoseksualumo ir heteroseksualumo atvejų yra gamtoje, čia viskas tvarkoje. Tad tvarkoje ir HS santykiai, tebūnie ir vedybos, negi gaila?

Puiku. Iš tiesų tai net ne biologinis, o teisinis klausimas. Kiekvienas žmogus yra laisvas pasirinkti, su kuo jam gyventi. Gal ten išvis sekso nėra, o vien platoniška meilė - mes juk po miegamuosius nelandžiojam ir negalim pasakyti.

BET. Ar homoseksualų (HS) pora gali susilaukti vaiko? NE. Tai fiziškai neįmanoma. Ir neįmanoma ne dėl ligos (nevaisingumas, per mažas spermatozoidų kiekis, jie per silpni ir t.t.). Žinduoliai ne hermafroditai. Tai kokia teisę HS turi kažką įsivaikinti? JOKIOS. Ir nesvarbu, kad HS šemos gali turėti "aukštą reitingą".

O jei per mažas spermatozoidų kiekis, tai tada galima įsivaikinti? Jei gamta taip nulėmė, tai kodėl turi būti kitaip? Visiškai suprantu, kad net ir nevaisingiems žmonėms motinystės ar tėvystės instinktai vis vien gyvi. Todėl ir galima.

Kodėl šiuo atveju aš aukščiau iškeliu teisę, o ne biologiją? Pateiksiu hipotetinį pavyzdį:
Štai normali heteroseksuali šeima. Bet pvz., vyras nevaisingas. Šeima nutaria kreiptis į vaisingumo kliniką. Po dirbtinio apvaisinimo gimsta kūdikis. Motina po poros metų žūsta autoavarijoj. Vaikas lieka su tėvu, kuris gal net ne giminė tam vaikui. Vyras galiausiai nusprendžia nebeslėpti savo homoseksualumo ir susidraugauja su partneriu (galbūt net jį veda). Ką daryti su vaiku? Ar atimti iš jų ir atiduoti į vaikų namus?

Tolerancija

Paskaitęs Edvino komentarą į Vaikas homoseksualų šeimose nukeliavau į jo tinklaraštį ir ten aptikau šį klipą, kurį norėčiau padėti kuo labiau išreklamuoti. Todėl skelbiu ir čia. Ačiū Edvinai.

Dar apie homoseksualus ir hs šeimas

Vakar nepavyko rasti vieno įstrigusio straipsnio šia tema. Mano nemėgiamo Lietuvos ryto mėgiama interneto autorė Kristina Sabaliauskaitė dar pernai vasarą publikavo straipsnį Gay London. Straipsnis puikus: atviras tiesus ir demokratiškas. Peržvelgiau dabar dar ir komentarus. Pateikiu čia tris simptomiškiausius lietuviškus (neminėsiu pagiriamųjų komentarų, kurių ten irgi buvo nemažai, bet mažuma) Suprantama, kai užkabinta tokia tema - komentarų mūšis neišvengiamas. Bet net ir būdamas heteroseksualus tikrai nenorėčiau susipažinti su su šio komentaro autoriumi. Šlykščiau už šlykščiausią gėjų prostitutą. Jis turbūt tikrai moteris MYLI:

159. USA 23:18 06-04 IP: 72.76.173.102
Tu, londono utele, eik geriau i pediku bara indu plaut, gal uzteks jau tau pist prota apie piderastu indeli. Nx pikina mane tas piderastizmas, issokimai ir visokia kitokia xuinia, nera jau ne vieno lryto numerio, kad nebutu iskeltos iskrypeliu homoku problemos. Tykiai sosinkit vienas kitam bybius ir nieks jusu neklibins, bet ne reikia lysti i akis.

Čia ir slypi esmė: kol du gėjai negalės ramiai nekliudomi ir nesumušti bučiuotis parke ant suolelio, kaip tai daro heteroseksualios porelės, tol jie ir kovos dėl savo teisių. O įsivaizduokit, kad komentaro autorius sukuria šeimą ir sumano įsivaikinti. Jam leidžiama, kadangi jis heteroseksualus. O jei vaikas išaugs homoseksualus - visuomenė juk rizikuoja to vaiko gyvybe. Net jei ir neišaugs hs, mes rizikuojam vaiko sveikata! Kas netiki - tepasižiūri filmą American Beauty.

Kitas komentaras - "o jei tavo vaikas gėjus":

249. dj -> straipsnio autorei 07:57 06-05 IP: 81.7.92.75
p. Kristina Sabaliauskaite Esu isitikines kad tamstos straipnis visiškai kitaip būtų parašytas, jei kurią dieną užtiktumėte savo sūnų namuose su "draugu" , išdarinėjančius visokias analines glamones. Arba dukrą su "drauge" 69 pozoje. Bet kol to nepergyvenote savo kailiu, tai ir rašinėjate visokias tuštybes. O tai ir suprantama -juk jūs iš rašliavų valgote duoną. Homoseksualumą individui nulemia genas. Pakeitus šį geną, musių patinėliai imdavo lįsti prie patelių [turbūt patinėlių, nuobodu pastaba]. Labai mažas procentas tokių individų gamtoje gimsta natūraliai. Kaip ir kiekvienoje gamyboje būna broko. O broką arba naikina arba perdirba. Homoseksualistų atžvilgiu galėtume bent jau neaiškinti kad jie " tokie patys" . NE. JIE BROKAS.


Aš pats turiu tris vaikus. Manot aš nenoriu, kad jie būtų "normalūs"? O jei jie tokie nebus? Ar aš turiu tokį iš namų išvaryti? Žinau apie vieną vaiką (ne mano), kuris dabar yra saviieškos fazėje. Jam ir tėvas ir motina neseniai pasakė: "sužinosim, kad tu gėjus, čia su mumis negyvensi". Žinot, jau geriau jis būtų mano vaikas ir aš kaip nors tai ištverčiau, negu dabar jam gyvent su tokiais tėvais. Beje, o ką komentaro autorė pagalvotų, užtikusį sūnų ar dukrą su priešingos lyties asmeniu išdarinėjančius analines glamones ar 69 pozoje?
Tėvų ir gėjaus vaiko santykiai man gražiausiai papasakoti filme L'homme est une femme comme les autres (Man is a woman; Vyras yra moteris kaip ir kiti). Tėvai trokšte trokšta, kad vaikas (jau paaugęs vyras) būtų "normalus", tačiau nepaisant visko meilė vaikui neblėsta. Tą filmą verta pažiūrėti ir dėl garso takelio.

Paskutinis komentaras - apie gėjus prostitutus:

141. ele 22:47 06-04 IP: 87.0.147.78
nesu pries nusiteikusi, bet karta Zenevoje maciau praeinanti tikriausia geju, puvo apsimoves ruzavas plonas "timpas" panasias i dviratininku, o po jom aiskiai trupikiu nebuvo, nes jo lytis buvo issiryskinus visu "grazumu", eina toks klubus kraipydamas, tiesa sakant vos neapsivemiau. Stai vaiksto toks vidury baltos dienos ir niekas nieko, va praeitu Kauno gatvemis. Manau toks afisavimasis yra blogai ir turetu but baudziami, nezinau ar kada priprasiu pie to.


Ir kas atsitiktų, jei jis praeitų Kauno gatvėmis? Jis net per gatvę nespėtų pereiti sveikas. Juk tai paprastas prostitutas. Tarsi nėra taip šlykščiai apsirengusių moteriškų prostitučių, aptarnaujančių heteroseksualius vyrus. Bet jomis taip smarkiai nesipiktinama.

Ir dar iš asmeninės patirties. Teko su šeima dalyvauti viename nemažame privačiame vakarėlyje, kur visi buvo susirinkę šeimomis. Jau gerokai įnakčiui sėdžiu sau ant sofos koją ant kojos užsikėlęs, žiūriu televizorių, ir prie manęs iš šono prieina pusamžis "dėdė" ir savo tarpukoju įsirėmęs man į atsikišusį kelį pradeda aiškint apie dailę ir meno parodas. Mane kaip elektra nutvilkė, teko pasislinkt, o jis kaip stovėjo taip ir liko stovėt. Dieve mano, žmogus ten irgi dalyvavo su šeima, o pasijutau kabinamas. Taip, jis iš tos senesnės kartos, kuris matyt dėl akių sukūrė šeimą, o gyvena dar ir antrą gyvenimą. Jau geriau jis būtų atėjęs su savo partneriu, va tada ir pasikalbėtumėm apie menus. Brrr.

Vaikas homoseksualų šeimose

Aš turbūt jau visai vėluoju parašyti šia tema, bet akys užkliuvo už Slave straipsnio, kuriame jis mini, jam impulsą davė Pinkcity.
Sutinku su PinkCity ir nesutinku su Slave. Mėginsiu pagrįsti:
1. Homoseksualais ne tampama, o gimstama. Jei žmogus jaučia homoseksualumo (hs) gyslelę savyje, anksčiau ar vėliau jis ją patikrins, kad ir kaip jį spaustum tokiu nebūt. O jei jį spausi tiek, kad jis neturėtų galimybės to patikrint (kai kuriose šalyse vis dar skiriama mirties bausmė už hs, pvz., Saudo Arabijoje, Sudane), ar tas žmogus bus laimingas, jei negalėsw pasijusti savimi.
2. Aš esu prieš gėjų paradus, kuriuose jie vaikšto prakirptom ties užpakaliu kelnėmis. Užpakalis jiems yra lygiai toks pat lyties organas. O lyties organų viešas demonstravimas yra viešosios tvarkos pažeidimas. Tačiau kaip gi vertinti Rio de Janeiro festivalį, kuriame šoka beveik nuogos merginos. Ar tik dėl to, kad dauguma iš jų yra heteroseksulios, tai jau yra gerai? Teisybės dėlei pasakysiu, kad man kaip vyrui tai patinka. Bet kurgi teisybė?
3. Kodėl dauguma žmonių, susipažinę su heteroseksualia pora, pirmiausia galvoja, kas jie per žmonės, o susipažinę su homoseksualia pora, galvoja, kaipgi jie dulkinasi? Ir daugumai tai šlykštu. Kai vyras myli moteriškę per užpakalį tai nešlykštu, o kai vyras vyrą, tai jau šlykštu (atsiprašau už išsireiškimą).

4. Homoseksualai irgi sukuria ilgalaikius santykius kaip ir heteroseksualai. Vedybos tuos santykius dar labiau sustiprina. (Žinome, kad Lietuvoje skyrybų yra maždaug tiek pat kiek ir vedybų. Būtų gerai sužinoti, kiek procentų susituokusiu hs porų išsiskiria (tose šalyse, kur tokia santuoka leidžiama).
5. Atiduodant vaiką į heteroseksualią šeimą visuomet atidžiai tiriama šeimos istorija, kad vaikas nepakliūtų į blogas rankas. Tas pat būtų daroma ir su hs šeimom. Būna, kad net ir tokiose šeimose vaikai išnaudojami (nebūtinai seksualiai). Taip gali atsitikti ir hs šeimoje. Būtent - gali atsitikti; kaip ir paprastoj šeimoj.
6. Ar geriau vaikui augti vaikų namuose be jokios tėvų (globotinių) šilumos, nei hs šeimoje? aš jau nekalbu apie tas natūralias šeimas, kuriose tėvai (patėviai) seksualiai išnaudoja dukras ir sūnus. (statistiškai, tai daugiausia vyrai, bet jie nieko bendro neturi su gėjais - tai pedofilai ir pederastai - būtent jie yra heteroseksualūs)
7. Kadangi gėjais ne tampama o gimstama, negalima sakyti, kad vaikų namuose vaikai tampa gėjais. Tiksliau - jie gauna hs patirties. Tai prievartavimas. nesvarbu ar homo ar heteroseksualus. HS tėvų vaikų orientaciaj nepriklauso nuo tėvų: "there is no scientific evidence that parenting effectiveness is related to parental sexual orientation: lesbian and gay parents are as likely as heterosexual parents to provide supportive and healthy environments for their children…research has shown that the adjustment, development, and psychological well-being of children is unrelated to parental sexual orientation and that the children of lesbian and gay parents are as likely as those of heterosexual parents to flourish…", - sako amerikos psichologų asociacija.
8. Nemanykit, kad hs šeimos įvaikintam vaikui bus lengva. Jį gali lydėti patyčios mokykloje ir gyvenime. Bet tai ne gėjų problema. Reikia sąmoninti visuomenę. Tiesą sakant, patyčios mokykloje lydi ne vien tokius vaikus. :-(
9. Pabaigai keletas pažinčių skelbimų. Nepaisydami to, kas ko ieško, iš skelbimo teksto pamėginkit nuspręsti, kokiai susikūrusiai porai mieliau atiduotumėt kūdikį iš vaikų namų.

Mergina ieško merginos

Mylėti reiškia vieną balsą
Pažint iš tūkstančių kitų,
Pajaust kiekvieno žodžio skalsą
Ir sielos skrydį link žvaigždžių.

Mylėti reiškia vieną žodį
Ir stiklo šukę širdyje.
Karai su savimi neguodė-
Pasaulis skendo ugnyje.

Mylėti reiškia prisileisti
Gyvenimą prie pat sapnų,
Į dangų aitvarą paleisti,
Užkrėst visus šituo jausmu.

Mylėti reiškia atiduoti
Tai, kas priklauso tiktai tau,
Ir amžiais tarp gėlių miegoti,
Kurios atneštos tiktai tau.
jai nori,kad tawe taip myletu ir ne tik taip parasyk:))
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1434)

Vaikinas ieško vaikino

32 metu vyrukas susipazintu su vaikinu ar vyru iki 40 metu.
Esu briunetas, 178 ugio, vidutinio kuno sudejimo.
Ieskau zmogaaus pastoviems santykiams ir draugystei.
Gyvenimas duotas myleti ...
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1031)

Yra pasileidusių ir tarp gėjų:

24 meu vaikinas iesko vyresnio vyro nuo 35 metu seksui Klaipedoje. Esu be kompleksu, tinka daugelis sekso rusiu. Klasiskai ciulpiu. Geriausia susitikti darbo dienomis darbo metu, tavo plote. Esant pageidavimui tinka ir grupinis ar eilute. esu ne prostitutas, svaruma garantuoju. Mano burnyte ir uzpakaliukas laukia taves. Parasyk man butinai susitiksim.
(http://www.gay.lt/skelbimai.php?do=details&tid=1365)

Bet tarp heteroseksualių jų irgi netrūksta, patikėkit:

nepraleiskite progos susipazinti su manimi man 20m. esu is kauno bet lietuvoje mazai bunu dyrbu uzsieni. treciadieni vel isvaziuoju susipazinciau su sauniom panelem paplepejimui laiko praleidimui. nesu toks blogas kaip atrodau. as tikiu kad dar niekam nepamaise draugu rato prapletimas tad nedvejokit ir parasykit arba paskambinkit man :)) i sms nelabai megstu atsakineti bet teks i majakus nereguoju. :)) tad paneles paskubekit jeigu ka mano one nikas edsavas tikrai priimsiu visas i draugus.
(http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/mergina-iesko-vaikino/131535/)

ieskau zmogaus kuris butu kartu galetume leisti laisvalaiky lovoje (http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/vaikinas-iesko-merginos/131402/)

nerealiai lelytej reik pagalbos,pinigu..prasau padekite simpatiski vaikinai. (http://www.skelbimai.lt/skelbimai/pazintys/mergina-iesko-vaikino/131455/)

Smėlio pilys

Turbūt vakar reikėjo šitą įdėti :-( Mane visada žavi, kai tokie efemeriški dalykai atliekami taip profesionaliai. Kai ranka perbraukia tai kas nupiešta, taip ir norisi sušukti: ei negadink!

Ajablonai


Vakar užsiregistravau į Blogeriai.net. Bet kažkodėl mano ir dar nemažai žinučių visai pametusios lietuvybę. Gal kas žino, kur čia šuo pakastas ir ką daryti?

Vargai su šablonais

Pagaliau ir nuobodu pasikeitė drabužį iš nuobodaus į kiek įdomesnį. Gerokai privargau rinkdamasis ir tinkindamas (gerai jau, kustomaizindamas :-). Nors savo laiku ir domėjausi css, bet dabar pamačiau, kad jau čia velnias koją nusilaužt gali. Prisiminiau ir vienotokio vargus.

Beje, benaršydamas radau šablonų generatorių. Gal kam tai ir nebus naujiena, bet mane šis iraniečio psicho įrankis sužavėjo. Tik va nepasinaudojau, vienintelės pasirinkties (na gerai jau, opcijos) neturi: kad abi šoninės skiltys būtų vienoje pusėje. Visa kita tiesiog tobulai veikia.

O kadangi visada jaučiau silpnybę css dizainui, tai dar akis paganiau ir CSS Zen darželyje.

Lenktynės su laiku, arba Kiek dar gyvuos DVD

Apie piratavimą prirašyta daug. Kas išgali, tenepiratauja. Bet va pamenu, buvau pas vieną kolegą namie. Lentynose - gal šeši šimtai slim dėžučių plonais viršeliais su tikrai gerais filmais; vienas kompas iš dviejų užimtas filmų pumpavimu iš torrent'ų. Aš, kaip labiau tradicinio auklėjimo, jam ir sakau: paaugs vaikai ir vieną dieną iškilmingai jiems sakysi - vaikai mano, palieku jums savo nukopijuotų filmų kolekciją. ?? Tai gi čia tas pats, kaip atšviestų knygų biblioteką dovanoti, svarbu, kad gražiai susegta ir lapai neišbarstyti būtų! Suprantu tuos, kurie parsisiunčia ką, pažiūri ir ištrina. Bet kam kaupti? Tokia kolekcija džiaugsmo neteikia.
Iš esmės, visai sutinku su Pauliaus straipsniu Stop nekokybiškoms DVD pakuotėms. Ten jis net ne piratinius diskus, o visiškos piguvos dėžutes keikia. Pauliau, turbūt reikia ir tokių dėžučių. Tik va įdomu, koks rinkos segmentas juos perka. Pakankamai uždirbantys ir tikrai vertinantys pirkinį labiau rinksis tikrą originalą. Nevertinantys pirkinio - siųsis iš torrent'ų nepriklausomai nuo to, ar uždirba, ar ne. Tad belieka tik tie, kurie neuždirba ir dar nemoka naudotis torrent'ais.

Šitą straipsnelį išprovokavo Dovydas praėjusio straipsnio komentare klausęs, ar aš nepiratauju. Sakiau, beveik ne. Bet čia pat susimąsčiau. Per gana trumpą laiką stengiuos sukaupti gerų filmų kolekciją. O jei DVD formatas numirs? Kur, bliamba, aš ją kišiu? Šiek tiek nuramino CNET News straipsnis, žadantis kad BlueRay ir HD DVD grotuvai gros ir DVD diskus.

Nesu koks baisinis naujųjų technologijų mylėtojas, nesu matęs nė vieno iš dviejų naujųjų formatų, ir mane šiek tiek pribloškė surastas kokybės palyginimas. Gal kas galite patvirtinti arba paneigti, kad kokybės skirtumas toks milžiniškas?
Čia ne LP plokštelių atvejis. Jos bus visą laiką, nes geresnės garso kokybės dar niekas nesugalvojo.

Gal tokiems filmams kaip Casablanca užtektų ir DVD, o jau Hariui Poteriui reikėtų Blue Ray?

Hmmm. O juk žiūrėjau Poterį ir Žiedų valdovą dvd formatu. Ir visai patiko. Tad galutinis klausimas toks: kas žinote, kada nurs dvd?

Filmai už gerą kainą

Kartais labai sveika pasitikrinti, ką išparduoda Amazonė. Galima rasti gerų filmų, kartais net 'special 2-disc edition' už mažiau nei 20 litų. Tikrai geriau nei piratinė kopija. Sąrašą kurį laiką palaikysiu puslapio dešinėje.

Hugh Grant ir smuikininkas ant stogo

Scena iš Notting Hill. Knygynas. Viljamo pokalbis su pardavėju Martinu:

Martin: Did you know, and this is pretty amazing, but I once saw Ringo Starr.
William: Where was that?
Martin: Kensington High Street. At least I think it was Ringo, um, it could have been that guy from Fiddler on the Roof. You know, Toppy.
William: Topol.
William: Yes... yes that's right, Topol.
William: Mmmhmmm. Actually, Ringo Starr doesn't- doesn't at all look like, uh, Topol.
Martin: Yes, but, he was- he was quite a long way away from me.
William: So it actually could've been neither of them.
Martin: Yes, I suppose, so.
William: It's not really a classic, anecdote, is it?
Martin: Not a classic, no.

Ar tai būtų patinkantis filmas, ar knyga, ar muzika, mane visada užkabina referencijos į kitus kūrinius. Visada norisi kapstyti giliau, atrasti kažką daugiau iš to, ką norėjo pasakyti autorius. Todėl tokiomis rekomendacijomis pasitikiu bene labiausiai.
Prieš porą metų persirgau filmu Notting Hill (kartu su visų laikų geriausiu kalėdiniu filmu Love Actually, toks jau metas buvo). Kelis kartus šį dialogą praleidau pro ausis, nes nežinojau apie ką kalba. Tačiau kai amazonėje netyčia aptikau Fiddler on the Roof, nušvito protas ir iškart nusipirkau. Nepasigailėjau.

Kažkodėl šiandien nuo pat ryto man galvoje skambėjo Tevye (kurį vaidino vienintelis Izraelio aktorius, nuominuotas Oscarui, Topol) dainelė iš Fiddler on the Roof (3 oskarai: kinematografija, muzika ir garso takelis; filmas labiausiai siejamas su Marc Chagal paveikslu Laidotuvės, iš to ir pavadinimas. Nors šitą miuziklą paskutinįkart žiūrėjau jau gal prieš metus, bet įstrigo giliai, tiek šiltas ir geras jis buvo.



Daug kam filmas gali pasirodyti naivus ir paprastas, tačiau toks nėra. O jei nors truputėlį mėgsti žydų muziką ir žydišką humorą - malonumas neapsakomas. Filmo vieta - skurdus žydų kaimelis carinėje Rusijoje. Laikas - 1905 (Rusijoje neramumai, jei kas dar atsimenat, "buržuazinė revoliucija"). Bet iš esmės laikas galėtų būti bet koks - filmo ašis - žmogus, kurio gyvenimo pamatą sudaro tradicija. Tradicijos keičiasi, ir šiam pienininkui nelengva, netgi iki ašarų sunku. Tačiau visą filmą gali žiūrėti tarsi skaitytum žydiškų anekdotų knygelę, juo maloniau, kad tai autentiški anekdotai:

Tevye [Dievui]: I know, I know. We are Your chosen people. But, once in a while, can't You choose someone else?
***
Constable: You're an honest, decent person. Even though you are a Jew.
Tevye: Oh... THANK you, your honor. How often does a man get a compliment like that?
***
Tevye: Thank you, your honor. You are a good man. If I may say so, it's too bad you're not a Jew.
Constable: That's what I like about you, Tevye. You're always joking.
***
Motel [išvarant iš kaimo]: Rabbi, we've been waiting all our lives for the Messiah. Wouldn't now be a good time for Him to come?
Rabbi: We'll have to wait for him someplace else. Meanwhile, let's start packing.
***
Tevye [Dievui]: It may sound like I'm complaining, but I'm not. After all, with Your help, I'm starving to death.
***
Lazar Wolf: How is it going with you, Reb Tevye?
Tevye: How should it go?
Lazar Wolf: You are right.
Tevye: And you?
Lazar Wolf: The same.
Tevye: I'm sorry to hear that.
***
Nachum [prašydamas išmaldos]: Alms for the poor! Alms for the poor!
Lazar Wolf: Her, Nachum, here's one kopeck.
Nachum: One kopeck? Last week, you gave me two kopecks!
Lazar Wolf: I had a bad week.
Nachum: So? If YOU had a bad week, why should I suffer?

Beje, matyt minėtoji citata apie Topolį Notting Hill'e nebuvo atsitiktinė. Paveikslas, kurio kopija kabojo Viljamo kambaryje, ir kurio originalą turėjo Ana Skot - taip pat Marc'o Chagal'o: Nuotaka (La mariée).

O štai ką iš tos dainos padarė Gwen Stefani - Rich Girl (klipo neleidžia įdėt, tai pridedu tik nuorodą). Melodija ir žodžiai liko, o vertybės visiškai pakeistos, nieko neliko :-(

Instrumento ribos

Suprantu, kad kiekvieno instrumento galimybės beribės, bet kad žmogus prieitų taip arti ribų. Skirtingai nuo kitų "žmogaus-orkestro" tipo muzikantų, Andy McKee dar ir groja!



Gailiuosi, kad vaikystėj neišmokau groti gitara. Dabar turbūt jau valios trūksta (užtat dukra mokosi pati :-)). Bet liko dar klausymo malonumas. Beje, gal kas žinote, kur gauti normalų vaizdo įrašą iš Paco De Lucia, John McLaughlin & Al Di Meola - Friday Night in San Francisco? Niekur negaliu rasti. Kažką panašaus radau jutube, bet labai jau skurdžiai. Paco šitame įraše nuostabus.

Lietuvių ir portugalų kalbų bendrybė

Turiu bičiulį portugalą, ir kažkaip besišnekučiuodami atradom ir bendrą žodį. Kol kas, tiesa tik vieną.

aš myžu = eu mijo (bet kadangi portugalų kalboje 'j' tariama kaip 'ž', o 'o' - kaip 'u', tai ir išeina myžu.

Kadangi mūsų kalbos vis vien iš vienos prokalbės, tai gal tikrai šitame žodyje kažkas labai seno ir indoeuropietiško yra. Kaži, ką pasakytų kalbininkai?

Gal kas žinot daugiau keistų sutapimų, nebūtinai su portugalų kalba?

Netinkama nuotaika

Negalima žiūrėti komedijos, kai tam visai nėra nuotaikos. Net jei tikiesi, kad komedija nuotaiką praskaidrins, tik susigadinsi įspūdį. Vakar nuėjau kinan pasižiūrėti brolių Cohenų filmo Raising Arizona (1987) su dar jaunu Nicolas Cage. Puikiai pastatyta ir nufilmuota komedija. Geras scenarijus, išradingas filmavimas, paradoksų pilni dialogai dažnai nenusileidžia The Big Lebowsky (kurie man teikė mažiau džiaugsmo, nei norėtųsi, nes filmas buvo be jokių subtitrų, todėl grįžus teko skaityti dialogus. Pasidarė kur kas juokingiau. Brač, kaip dar reikia tobulinti savo anglų kalbą).
Bet kas labiausiai erzino - tai "tipo labai juokingos scenos", kai pvz., du tipai ką nors pamiršę būtinai turi ne mažiau kaip minutę rėkt ne savu balsu žiūrėdami vienas į kitą. Labai primena pigias sekmadienines komedijas vaikams apie mokyklą ar beisbolą. Na ir kas, kad puikiai nufilmuota.

Perkant balionus:
Evelle: Do they blow up in funny shapes?
Pardavėjas: Nope. Unless round's funny.

Level.lt šio filmo neparduoda :-(

Katinas

Šią mikronovelę parašiau daugiau kaip prieš 12 metų. Tačiau paskutinius porą metų ją prisimenu vis dažniau. Tam yra priežasčių, bet jas čia praleisiu. Prašom:

Katinas

Įsivaizduokime katiną. Drybsantį sau ramiai ant sofos ir laukiantį. Ne, ne laukiantį – tiesiog drybsantį – jis neturi ko laukti. Jo dienos ilgos, o dar naktys: visur suspės.

Kambarys beveik tuščias. Viename krašte senas pianinas, gerokai atitrauktas nuo sienos. Ant pianino tarp dulkių voliojasi keletas gaidų sąsiuvinių ir parvirtusi, išdžiūvusioj vyno baloj nepajudinamai prilipusi stiklinė. Sofa – sena ir išvargus, kurios vienas galas nutrintas daug daugiau nei antrasis – turbūt tik nuo katino ir negirgždėjo. Kambario sienos prisigėrusios seno ir jau nemalonaus nuorūkų kvapo, nors kartkartėmis palubėj dar nuvingiuoja šviežias dūmas. Visa ši sustingusi netvarka sakė čia kažkada virus audringą gyvenimą. Dabar tačiau beliko tik katinas.

Būna, kartais prasiveria kambario durys ir, nežinia nė kokiu tikslu, regis niekieno nepastebėta, net paties katino, į kambarį įeina moteris. Dažnai tokia paskubom įėjusi ir pasisukusi katino pusėn, net nepraverdama lūpų su nuostaba tylutėliai tarsteli „hmm“ ir prisėda ant sofos. Šalia katino, kuris dėmesio ar net sutikimo, jei šito iš jo galima tikėtis, ženklan gal tik ausį krusteli.

Katinas net nepraveria akių. Pirma neišlaiko atėjusioji. Pradžioje nedrąsiai perbraukia ranka katinui per nugarą, tarsi bijotų gyvulėlį išgąsdinti. Nors retai kuri pagalvoja apie katino baimes, dažniausiai rūpi tik, kad katinas nepašoktų iš vietos ir nebūtų be reikalo atsisėsta. Perbraukia per kailiuką dar sykį, ir visiškai aišku, kad viešnia bijo labiau nei pats katinas.

Šiluma, sklindanti nuo tingaus katino kūno net nepasakytum, kad vilioja, tačiau palengva nuramina. Ir tikrai būna keista, jei įsidrąsinusi viešnia, neva apgaulingai pataršiusi katinui pasmakrę, pačiupinėjusi apie sprandą, staiga nesugriebtų gyvulėlio ir su didelės pastangos žyme veide neužsikeltų jo ant kelių. Blogiausiu atveju, katinas, pajutęs prijaukintą būtybę, nepaliaujamai murkdamas, visą savo likusią stiprybę surinkęs standžion, styrančion kaip žvakė uodegon, pats užsiropščia šiai mielai būtybei ant kelių. Pažinti tęsiasi.

Ranka, braukiama katino kūnu, nugaros pabaigoje vis atsiremia į stangrų gumburį, kur prasideda uodega, tada švelniai nuslysta iki pat uodegos galiuko. Katinas murkia, ilgainiui viešnia net pamiršta katiną, pradeda mėgautis savo maloniais pojūčiais. Kitos net pradeda giliau kvėpuoti, tarsi besistengdamos įtraukti katino ramybę, nors nesupranta, kad šios ramybės nei plaučiuose, nei kaip kitaip neišsineš – viskas visada lieka šiame kambaryje. Dažna net nesusimąsto, kad tai ne ji daro malonę katinui, bet katinas jai. Lygiai kaip netikėtai atėjusi, viešnia netikėtai ir išeina su nusivylimo gaidele nukėlusi katiną nuo kelių. Ir tik viena kita išeidama tarsteli: „Ačiū, Katinai“.

Taip galėjo tęstis be galo; viešnias keisti kitos; galėjo kibirkščiuoti įelektrintas kailis, tačiau kažin kokią dieną kažin kas užtruko ilgėliau. Dar apėjo kambarį, išplėšė pridžiūvusią stiklinę iš vyno balos ir, pastačiusi ją, pirštu perbraukė dulkes ant pianino. Kiek pastovėjo ir greitom pasisukus išeidama smarkiau trinktelėjo durimis. Katinas išgirdo du kartus suklaksint spynos liežuvėlį: pirmą gal kiek neryžtingai, uždelsus, antrąjį kartą kur kas ryžtingiau. Katinas, berods, vėl tik ausį kryptelėjo: nesuprato. Tik po kelių dienų jis instinktyviai labiau parietė užpakalines kojytes, susispaudė į glaudesnį kamuoliuką. Bet jis tikrai nesuprato. Tai buvo kažkas nesuprantamo ir nepaaiškinamo jo katiniškom smegenėlėm. Ir jau buvo sunku pasakyti, ar jis dar ko laukė.

Durys daugiau nebeatsidarė.

Romano pabaiga

Šiandien pasielgiau kiek netradiciškai sau ir nuėjau į Cinémathèque - toks valdiškas Liuksemburgo kino teatras, kuriame rodo įvairius senus gerus filmus, režisierių retrospektyvas ir pan. Tai galėtų būti puiki siekiamybė Vilniaus Ozo videosalei. Suprantama, tame pinigų pertekusiame Liuksemburge Cinemateque yra tikrai puikiai išlaikoma.

Žiūrėtas filmas: The End of the Affair, pagal Grehem Greene romaną, kurio deja neskaičiau. Maurice Bendrix, 5-ojo dešimtmečio anglų rašytojas, vaidinamas Ralph Fiennes, išgyvena stiprų romaną su Sarah Miles (Julianne Moore) - Moriso draugo Henry (Stephen Rea) žmona. Atrodo, kad iš tokio įprasto siužeto nėra ko daug tikėtis, tačiau filme atskleista tokių aistros šuolių, kurių net negalėtum tikėtis. Nors vienas pažįstamas sakė: "Ai, mačiau, nuobodokas", tačiau nenuobodžiavau nė minutės (na gal porą minučių). Tiesą sakant, filmas privertė ir asmeniškai išgyventi nemažai dalykų. Be to, šiek tiek pasūdytas anglišku humoru (ne vien juokeliai, kurių nedaug, bet mąstysena).
Dar man labai patiko filmavimas. Nors filmas sukurtas 1999, tačiau vaizdas jame toks gilus kaip senuose filmuose. Jei pamenat kažkokį paslaptingą švytėjimą apie aktorius filme Casablanca, tai čia pasiektas panašus efektas. Ak, tie visagaliai dūmai :-). Kažkada studijų metais teko nešioti dūmų uždangą po filmavimo aikštelę (kadangi filmas buvo labai biudžetinis, tai tebuvo paprasta dūminė šaškė balėjoje, su kuria bėgiojau po filmavimo aikštelę - veidą graužė kaip reikiant), tai labai gerai žinau dūmų efektą vaizdui.
Rekomenduočiau stipresnio meilės jausmo ištroškusiems.